A román kormánytól 42-45 millió euró értékű hitelt kért a román magántulajdonban levő Blue Air diszkont légitársaság, hogy átvészelje a koronavírus-járvány okozta bevételkiesést.

A hotnews.ro hírportál a diszkont légitársaságtól származó értesülésekre hivatkozva úgy tudja, hogy az államnak évente 100 millió lej (20,6 millió euró) adót fizető vállalat kedvezményes feltételek mellett kéri a hitelt, amelyet visszafizetnek, ha újraindul a légiközlekedés.

A Blue Air már március 17-én felfüggesztette valamennyi menetrend szerinti járatát azt követően, hogy a román hatóságok elrendelték a rendkívüli állapotot.

A légitársaság ez után csak charter-járatokat üzemeltetett, és részt vett a világ különböző pontjain rekedt román állampolgárok hazaszállításában.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

Márciusban a vállalat dolgozóinak már csak 30 százaléka dolgozott, a többiek otthonról végezték feladataikat vagy szabadságot vettek ki. Jelenleg a vállalat mintegy 1500 dolgozójának több mint 90 százaléka kényszerszabadságon van.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Blue Air Románia második legnagyobb légitársasága, 2018-ban 5 millió utast szállított. Első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, harmadik a román állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki.

Kapcsolódó

Európai Bizottság: Szigorú feltételekkel, de kaphat állami mentőövet a Tarom