Hosszú egyeztetés után a kolumbiai állam megítélte a pénzügyi segítséget a csődvédelem alatt működő Aviancának, így folytathatja az üzemelést. A Swissport földi kiszolgálónál a hitelezők vették át az irányítást, de a cég ezzel nyert is: több pénzből gazdálkodhat, mint eddig.

Az Aero.de a DPA német hírügynökség nyomán számolt be arról, hogy az Avianca pénzügyi mentőcsomagjában az állam 310 millió eurónyi értékben hitelkeretet biztosít.

Fotó: AIRportal.hu

Május óta az Avianca és több leányvállalata is csődvédelem alatt működik, az állam ezzel a segítséggel akarja biztosítani, hogy Dél-Amerika egyik legfontosabb légitársasága életképes maradjon.

Az Avainca-holding március óta alig teljesített egy-egy járatot, és hasonló cipőben van a többi légitársaság is. A szintén csődvédelem alatt álló, chilei gyökerű LATAM és a panamai Copa Airlines eredeti kapacitása töredékét dobta csak a piacra, Brazíliában a belföldi járatok tartják életben a cégeket.

Eközben a Swissportban többségi tulajdont szereztek a hitelezők, miután a társaság megállapodott velük arról, hogy a hiteleket tőkévé konvertálják – számolt be a Reuters.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A világ több pontján is jelen levő földi kiszolgáló cég a belga leányvállalatát már elvesztette, és a járatok elmaradása miatt jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

A túlélés záloga volt, hogy a hitelezőkkel megegyezzenek, de ebből a helyzetből úgy tűnik, nyertesen került ki a társaság.

Amellett, hogy a hitelállományt sikerült csökkenteni, a finanszírozók jóváhagytak egy 500 millió euró értékű tőkeemelést is.

Ezt a cég közlése szerint arra fogják használni, hogy versenyképesebb szolgáltatással és árakkal új ügyfeleket szerezzenek az anyagilag instabilabb versenytársak rovására. Nem mellesleg a Swissport azzal is számol, hogy egyre több légitársaság szervezi majd ki földi kiszolgálói tevékenységét, így újabb megrendeléseket gyűjthetnek.