A technika fejlődésével a repülőterek és légitársaságok is igyekeznek minél gyorsabbá és egyszerűbbé tenni utasaik számára a légiközlekedést. Az amszterdami Schiphol reptéren most új, arcfelismerő beszállókapukat tesztelnek, amelyek a jövőben lerövidíthetik a járatok beszállításának idejét.

A világ legnagyobb repülőterei már javában tesztelik azokat az újításokat, amelyekkel felgyorsíthatják a csomagfeladás, a check-in vagy a biztonsági ellenőrzés olykor igen hosszadalmas procedúráját.

Az amszterdami Schiphol kezdett bevezetni egy újítást – egyelőre kísérleti fázisban, és kizárólag a Cathay Pacific Airways utasai számára.

Az arcfelismerő kapuk segítségével az utasoknak nem kell többé lépten-nyomon bemutatniuk az útlevelüket és a beszállókártyájukat.

Az arcfelismerő tesztelése a repülőtéren (Forrás: Twitter/Schiphol)

Az utasok a check-in után egy regisztrációs ablakhoz mennek, ahol az úti okmányukat, a beszállókártyájukat, valamint az arcukat is beszkenneli a gép.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez után jön a biztonsági- és útlevél ellenőrzés, amely természetesen továbbra sem maradhat el.

A beszállókapu előtt azonban nincs szükség még egyszer bemutatni az okmányokat, az arcfelismerő kapu ugyanis megvizsgálja az arcot, és amint felismeri a korábban készített kép alapján, kinyílik.

A jelenlegi formájában a kapu ugyan már képes a felismerésre, de a tesztüzem alatt, egyelőre még be kell mutatni az okmányokat is.

Hasonló teszt már korábban is volt az amszterdami repülőtéren, akkor a KLM utasok próbálhatták ki a biometrikus beléptető rendszert az arcfelismerő kapukkal.

A korábbi arcfelismerő kapuk tesztje (Forrás: Schiphol)

Arról egyelőre azonban nincs szó, hogy mi történik a beszkennelt arcokkal: törlik a fotókat vagy megtartják őket, ami azonban adatvédelmi szempontból több kérdést is felvethet.