Arcfelismerő rendszert vezet be az Iberia a madridi repülőtér 4-es terminálján, a pilot projekttől a reptéri folyamatok felgyorsulását várják.

Az Adolfo Suarez Madrid-Barajas Nemzetközi Repülőtér 4-es termináljában, vagyis az Iberia bázisán a légitársaság a hatóságokkal közösen indította el a szolgáltatást, így az utasok a biztonsági ellenőrzésnél és a beszállításnál is biometrikus adataikat használhatják, nincs szükség személyi igazolvány, vagy útlevél felmutatására.

A tesztidőszak legalább fél, legfeljebb egy évig tart és egyelőre két város, Asturias és Brüsszel felé tartó utasok vehetik igénybe, a két városba naponta legalább öt járatot közlekedtet a spanyol légitársaság. Az utasok az Iberia saját, a reptér-üzemeltető Aena alkalmazásán keresztül, vagy a check-in pultoknál felállított kioszknál tudnak jelentkezni.

Fotó: Iberia

Az Iberia appjának használatakor a járat indulása előtt az érintett utasoknak a mobiltelefonra letöltött beszállókártyájukhoz hozzá kell rendelniük a biometrikus adataikat (a telefon kamerájával szelfit kell készíteni), a lehetőséget az online utasfelvételkor a rendszer automatikusan felkínálja. Az Aena alkalmazásában be kell olvasni a beszállókártya QR kódját, majd azt egy arcképhez kell párosítani.

A tesztidőszak alatt a párosítást csak egyszer kell elvégezni. Az Iberia mobil alkalmazáson keresztül csak spanyol személyi igazolvánnyal rendelkezők regisztrálhatnak, a reptéri kioszknál viszont bármilyen uniós útlevéllel rendelkező utas esetében elvégezhető a folyamat. Egyelőre csak az Android rendszerű, NFC chipet kezelő telefonokkal lehet a szolgáltatást igénybe venni, de hamarosan az iPhone-t birtokolóknak is lehetővé teszik a regisztrációt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.