Több mint két évnyi előkészítés után csütörtökön átadták az Airbus Helicopters gyulai bázisát, ahol az európai cég minden forgószárnyasába készülnek alkatrészek.

A 15 ezer négyzetméteres épületben nagy precíziót igénylő mechanikai komponenseket készítenek, ezeket az Airbus Helicopters típusainak dinamikus egységeiben, így rotorjaiban és reduktoraiban, valamint a sárkányszerkezetekben alkalmazzák. Az itt készülő komponenseket cserealkatrészként is felhasználják.

A megnyitón Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. vezérigazgatója azt mondta, hogy 2020 júliusában írták alá a magyar állammal a vegyesvállalatról szóló megállapodást, mostanra készültek el az előkészítő munkákkal.

Fotó: Airbus Helicopters / Eczeti György

Laurent Mazoué, az Airbus Helicopters üzemelésért felelős ügyvezető alelnöke azt emelte ki, hogy a gyártás beindulásával Magyarország az Airbus-család és az európai légiipar részévé válik, ez a lépés pedig tökéletesen illeszkedik a stratégiájukba.

Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára megnyitón elmondta: Gyulára Európa vezető vállalata települt, Magyarország ezúttal nem csak a helyszínt és a szakképzett munkaerőt biztosítja, hanem 30 százalékban tulajdonos, így személyesen is érdekeltek vagyunk annak sikerében. „Gyulán mától nincs felemelkedés helikopter nélkül, nincs Airbus Helicopters Gyula nélkül” – mondta az államtitkár.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„A védelmi ipari stratégia keretében a magyar légi ipart is előbb az európai középmezőnybe, majd az évtized végére legalább a gyártásban, a kontinens élvonalába tervezzük felemelni – mondta Palkovics László miniszter. Ehhez a most átadott gyulai Airbus gyártókomplexum nagyban hozzájárul – tette hozzá a miniszter.

Az Airbus Helicopters jelenleg több mint 50 embert alkalmaz Magyarországon, az év végére az munkavállalók száma eléri majd a 100 főt.

A cél 250 ember foglalkoztatása. A magyar mérnökök képzése Franciaországban és Németországban már elkezdődött, a csapatok néhány hónappal ezelőtt Békéscsabán már megkezdték a próbagyártást, a tevékenység most már átköltözhet Gyulára, és indulhat a szériagyártás.