Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nemrég oldotta fel a késői hatvanas, korai hetvenes években fejlesztett, egyhuzamban akár ötven napot is repülni képes drónról szóló dokumentumok titkosítását. A szerkezettel a Szovjetunió után kémkedtek volna, de az egekbe szökő költségek miatt végül törölték a projektet.

Az amerikai hírszerzés 1960-ban hatalmas pofont kapott, amikor a Szovjetuniónak sikerült lelőnie Francis Gary Powers U-2 kémrepülőjét. Az incidens után az ellenséges szuperhatalom légterében való átrepüléseket még nagyobb kockázatúvá minősítették, de az információgyűjtésről nem akartak lemondani.

Emiatt 1966-ban teljes titokban a CIA egy madárra hasonlító pilóta nélküli repülőgép fejlesztésébe kezdett az 51-es körzetben, ez volt az Aquiline Projekt, amelyhez több kezdetleges drónt is készítettek. A fejlesztéshez kapcsolódó dokumentumok titkosítását nemrég oldották fel, ezek alapján mutatta be a nem mindennapi koncepciót a DroneDJ.

Az egyik prototípus, aminek sorozatgyártásával és bevetésével a legkomolyabban számolt a CIA, az atommeghajtású változat volt.

A radioizotópos, mini atomreaktorral felszerelt – a hivatalos dokumentumok szerint elenyésző sugárzást kibocsájtó – drón a várakozások szerint egyhuzamban akár ötven napig is képes lett volna a levegőben maradni, amivel jelentős előnyhöz jutott volna az amerikai hírszerzés a szovjettel szemben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: CIA via DroneDJ

Összesen 18 gépes Aquiline-flottát akartak felállítani, ebből négy a nap huszonnégy órájában a levegőbe emelhető és elindítható lett volna az ellenséges államok irányába különböző felszerelésekkel, akár infravörös kamerákkal is felszerelve.

Az egész projektet végül a gyártásra kiválasztott vállalat, a McDonnell Douglas fúrta meg akaratlanul. A cégnek 11 millió dolláros keretet bocsájtottak a rendelkezésére a gépek elkészítéséhez, de ennek a tízszeresét, 110 milliót kérte erre a cég, ezért az illetékes állami vezetők inkább törölték a projektet, és maradtak az emberes kémrepülések.