Fontos munkakörbe keres új kollégát a HungaroControl módszertani és koordinációs osztálya. A drónok ipari és kereskedelmi felhasználásában gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező, leendő UAS specialistája nem csak a jövő UTM-rendszerének fejlesztésében vehet majd részt, de számos olyan stratégiai feladat vár rá, amely meghatározó lesz a drónozás magyarországi jövőjének alakulásában.

A HungaroControl a magyar és nemzetközi tapasztalatok birtokában egy új működési koncepció (Conops) kialakítását tűzte ki célul, amely – megfelelve az uniós és magyarországi jogi környezetnek – megalapozza egy olyan rendszer fejlesztését, amellyel ki lehet szolgálni a drónos világból érkező összes mai és jövőbeli igényt – mondta el Székely Zoltán, a HungaroControl Módszertani és Koordinációs Osztályának vezetője az AIRportal.hu-nak.

Az új UTM (Unmanned Traffic Management) platform, vagyis a pilóta nélküli légi járművek légtérbe, illetve forgalomba illesztésére szolgáló rendszer gyökeresen megváltoztatja a drónreptetés támogatásának kereteit Magyarországon. A cél egy olyan rendszer létrehozása, amely megfelel a rendvédelmi drónfelhasználók és a felügyeletet biztosító hatóságok igényeinek, valamint rugalmas munkavégzést, repültetést tesz lehetővé a távirányítású légi járműveket munkaeszközként alkalmazó ipari, mezőgazdasági, geodéta, fényképész és kereskedelmi célú felhasználók mellett a hobbi drónosoknak is – emelte ki a szakember.

Székely Zoltán, a HungaroControl Módszertani és Koordinációs Osztályának vezetője (Fotó: AIRportal.hu)

A tervek része az esetilégtér-rendszer átdolgozása is, például a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér körüli Budapest CTR-en belüli drónreptetéseknél a jelenleg kötelező esetilégtér-igények kiváltása, egy jóval gyorsabb és dinamikusabb engedélyezési folyamattal 40 méteres magasság felett is, természetesen a kijelölt tilalmi zónákon (No Drone Zone) kívül. Mindezt egy jól kezelhető és a felhasználói igényeket maximálisan kiszolgáló rendszerelemmel vagy alkalmazással – tette hozzá.

A HungaroControl a projektben a jogalkotó és a hatóságok mellett a Magyarországi Drón Koalícióval és a civil dróntársadalom szakmai szervezeteivel, is együtt kíván dolgozni – hangsúlyozta az osztályvezető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság ATM Légiforgalmi Igazgatóságához tartozó Módszertani és Koordinációs Osztály eddig elsősorban a légtértervezés oldaláról foglalkozott a drónokkal, a projekt fontos résztvevőjeként azonban a drónoknak és pilóta nélküli légi járműveknek a légtérbe, illetve a forgalomba illesztése is része lett a feladatainak.

„Bár az osztályon többünknek van drónpilóta vizsgája, ezzel együtt hobbi-drónfelhasználói tapasztalataink is vannak, kimondottan a dróniparágból érkező szakembert keresünk az UAS (Unmanned Aircraft Systems) specialista munkakörbe, aki eddig is professzionális szinten foglalkozott drónreptetéssel” – mutatott rá Székely Zoltán.

Hangsúlyozta: a különböző irányból érkező igények egyeztetéséhez, megértéséhez, szintetizálásához, valamint a működési koncepció kialakításával és az UTM-rendszerrel kapcsolatos elképzelések, javaslatok validálásához, az igények specifikálásához olyan szakember szükséges, aki aktív gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a drónok üzleti felhasználásával kapcsolatban, és az eddigi munkájában nap mint nap szembesült a jelenlegi szabálykörnyezet által támasztott nehézségekkel.

Emellett az osztályvezető azt is kiemelte, célszerű, hogy az új kolléga tudja és akarja is befolyásolni ezt a világot, azaz a magyarországi drónozás jövőjét. Munkájára az iparág fejlődésével hosszú távon számít a HungaroControl, hiszen a légiforgalmi irányításhoz használt rendszerekhez hasonlóan majd az UTM-rendszert is folyamatosan fejleszteni kell.

Székely Zoltán, a HungaroControl Módszertani és Koordinációs Osztályának vezetője (Fotó: AIRportal.hu)

Az új munkatársnak egyszerre kell értenie a HungaroControl szerepét az UTM működési koncepcióban, és követnie a világ dróniparágának trendjeit. A szakirodalomból vagy szakmai konferenciákon szerzett ismeretek mellett fontos, hogy a leendő UAS specialista folyamatosan aktívan és frissen tudja tartani a professzionális drónfelhasználásban megszerzett gyakorlati kompetenciáját is. A vállalat támogatja, hogy részt tudjon venni ipari/kereskedelmi jellegű drónos tevékenységben, akár másodállásban, akár más keretek között, hogy akár élesben is kipróbálhassa a megtervezett koncepciót és rendszereket – mondta el Székely Zoltán.

Fontos, hogy a jelentkező képes legyen a holisztikus, azaz rendszerszintű gondolkodásra, megértse annak a környezetnek a sajátosságait, amelybe a drónokat be kell illeszteni, de legyen nyitott annak megváltoztatására is.

Emellett legyen igénye a folyamatos fejlődésre, rendelkezzen kellő agilitással és innovatív gondolkodással, amelynek révén képes koncepciókat, elképzeléseket alkotni arról, hogy hogyan lehetne jobbá és könnyebbé tenni a drónreptetés feltételeit Magyarországon.

Legyen képes szintetizálni a piaci, felhasználói igényeket a meglévő jogszabályi és repülésbiztonsági környezettel, valamint megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek jól szolgálnák az iparág fejlődését – tette hozzá a módszertani és koordinációs osztályvezető.

További részletek az álláslehetőségről és jelentkezés itt!

A HungaroControl Módszertani és Koordinációs Osztálya

 

A HungaroControl ATM Légiforgalmi Igazgatósága a társaság főtevékenységéért (core business) felelős, beleértve a légiforgalmi irányítást és repüléstájékoztatást, valamint a műszaki és informatikai területek kivételével az összes szakmai támogató funkciót is.

 

Az igazgatóságon belül a Módszertani és Koordinációs Osztály szerteágazó feladatai közé tartozik például a légiforgalmi irányítók munkatechnológiájának kialakítása, az operatív szakmai támogatás, az együttműködési megállapodások kidolgozása, emellett a szakterületnek döntő szerepe van a légtérszerkezet kialakításban, valamint a repülőtéri indulási és érkezési eljárások megtervezésében is.