Címlap Címkék Légiforgalmi irányítás

Címke: légiforgalmi irányítás

Külföldiek is érdeklőnek a HungaroControl innovatív megoldásai iránt

A léginavigációs iparág egyik legfontosabb rendezvényén, a genfi Airspace World 2024 kiállításon mutatta be saját fejlesztésű rendszerét és eszközét a HungaroControl.

Egy évtizede irányítja Koszovó magas légterének forgalmát a HungaroControl

A magyar léginavigációs szolgáltató 2014. április 3-án kezdte meg a KFOR-szektorban közlekedő légijárművek irányítását, a vállalat szakemberei a tíz év alatt egymillió járat biztonságos közlekedését segítették.

Jelentkezz a HungaroControl légiforgalmi irányító képzésére március 15-ig!

Még egy hétig, 2024. március 15-ig várja a jelentkezőket az idén induló légiforgalmi irányító képzésére a magyar léginavigációs szolgáltató vállalat.

Az ötgyermekes édesanya, aki a repülőgépeket irányítja

Krezinger-Lloyd Zita, a HungaroControl légiforgalmi irányítója beszélt arról, hogy az irányítói hivatás miként egyeztethető össze a gyermekvállalással és a családi élettel.

Új eljárásokat vezettek be Japánban a tokiói baleset miatt

A torony és a pilóták közti kommunikációban, a légiforgalmi irányítók munkájában, valamint a gurulóutak felfestéseiben is változtatásokat hajtanak végre.

Egész Európa légiforgalmára hatással volt a francia irányítók sztrájkja

Jelentős késéseket okozott hétfőn a francia légiforgalmi irányítók sztrájkja: több francia repülőteret bezártak, a munkabeszüntetés egész Európában éreztette hatását, budapesti járatot is töröltek.

Felszálló és leszálló üzleti repülőgépek ütköztek össze Houstonban

Engedély nélkül kezdte meg a felszállást egy Hawker 850XP személyzete, a business jet nekiütközött a keresztező futópályára leszálló Cessna 510 Mustangnak, mindkettőben jelentős károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A légiforgalmi irányítók körében előforduló megbetegedések miatt naponta maximum 800 gépmozgást kezel a dél-londoni repülőtér ezen a héten, ezért számos járatot töröltek a légitársaságok.

Több mint 3,5 millió percet késtek júniusban az Európa légterében repülő járatok

Járatonként átlagosan 3,7 perces késést regisztrált az Eurocontrol a kontinens légterében múlt hónapban közlekedő összesen több mint 960 ezer járatnál, és noha tavalyhoz képest javulás van, a légitársaságok elégedetlenek.

Ritkítja nyári menetrendjét az Easyjet

Az Easyjet 1700 járatát törli a nyári időszakban, főként az európai léginavigációs szolgáltatóknál tapasztalható kapacitáshiány miatt.

Rekordszámú járat közlekedett Európa légterében június 30-án

A világjárvány kezdete óta a legmagasabb járatszámot regisztrálta az Eurocontrol június 30-án, a szervezet vezetője szerint a nyári csúcsidőszakban több ország, köztük Magyarország légterében is fennakadások, késések lehetnek a légiforgalmi irányítás túlterheltsége miatt.

Járatok ezreit törölték viharok és a légiforgalmi irányítás munkaerőhiánya miatt az USA-ban

Kedden és szerdán több ezer járatot töröltek az Egyesült Államokban a viharos időjárás, valamint a légiforgalmi irányítás kapacitáshiánya miatt a nyári utazási szezon első forgalmas hetében.

Benyújtotta petícióját a légiforgalmi irányítók sztrájkjai ellen a Ryanair

Az ír fapados 1,1 millió aláírást gyűjtött beadványához az Európai Bizottságnak, amelyben az EU légiközlekedését megnehezítő sztrájkok miatt a testület közbelépését követelik.

Újra az előírtnál közelebb került egymáshoz két gép az USA-ban

Ezúttal Charlestonban nem volt megfelelő az elkülönítés egy felszálló és egy átstartoló repülőgép között, az utóbbi időben nem ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban.

Petíciót indít a francia légiforgalmi irányítók sztrájkjai ellen a Ryanair

Egymillió aláírás összegyűjtését tűzte ki célul az ír fapados, amellyel a francia légtéren átrepülés akadályoztatása ellen akar tiltakozni.

Már a képzésen felkészítik a kényszerhelyzetekre a légiforgalmi irányítókat

A rendkívüli helyzetekben is a lehető leggyorsabban kell meghozni a legjobb döntéseket: a kényszerhelyzetekről és az erre való felkészülésről beszélt Szabó Bálint körzeti légiforgalmi irányító az AIRportal.hu-nak.

Légiforgalmi irányító-képzés új jelentkezési határidő: április 16.

A HungaroControl 2023. április 16-ig meghosszabbította a légiforgalmi irányító tanfolyam jelentkezési határidejét.

Veszélyes közelségbe került egy le- és egy felszálló gép Austin repterén

Az előírt minimum alá csökkent az elkülönítés a FedEx leszálló Boeing 767-ese és az ugyanarról a futópályáról felszálló Southwest Boeing 737-es között, az átstartoló áruszállító átrepült a felszálló utasszállító felett.

Meghaladta a járvány előttit a HungaroControl által kezelt forgalom 2022-ben

Közel 1,1 millió járat biztonságáról gondoskodtak a magyar légiforgalmi irányítók és repüléstájékoztatók tavaly, a hazai és a koszovói légtér forgalma is meghaladta a 2019-est, a Magyarországon átrepülő járatok száma pedig rekordot döntött.

Csökkentek a magyar légtér igénybevételi díjai

A tavalyi jelentős emelést követően idén év elején csökkentek a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjak a hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében.

Kereskedelmi pilótából tornyos légiforgalmi irányító: az élet tartogat meglepetéseket

Szanyi Imre közel tízéves pilótakarriert követően vágott bele a légiforgalmi irányító képzésbe, interjúnkban eddigi pályafutásáról és a nem mindennapi váltásról kérdeztük.

Feketeöves dróngurut keres a HungaroControl

A drónok ipari és kereskedelmi használatában gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező, leendő UAS specialista nemcsak a jövő UTM-rendszerének fejlesztésében vehet majd részt, de számos olyan stratégiai feladat vár rá, ami meghatározó lesz a drónozás hazai jövőjének alakulásában.

Itt az idő, hogy jelentkezz a HungaroControl jövő ősszel induló légiforgalmi irányító képzésre!

2023 augusztus végén ismét légiforgalmi irányító képzést indít a HungaroControl, amelyre már most várják a jelentkezőket.

Budapesti járatokat is érint a pénteki olaszországi sztrájk

Többek közt a légiforgalmi irányítók szakszervezete is sztrájkot hirdetett október 21-re, a Ryanair törölte az az Olaszország és Budapest közötti járatainak javát.

Izland csatlakozik az Eurocontrolhoz

Izland szándékai szerint 2025. január 1-jén az Eurocontrol tagállamává válik, erről írt alá átmeneti megállapodást a két fél Reykjavíkban.

Építs karriert a Lufthansa Technik Budapestnél!

A vállalat egyedülálló, repülőgép-szerelői (CAT-A) karrierlehetőséget kínál pályakezdőknek és pályaváltóknak, amellyel elsajátíthatják a szakma fortélyait, egészen az alapoktól.
Hirdetés
Translate »