Előfordulhat, hogy olyan helyre utazol, ahova nem jár közvetlen járat. Nem kell megijedni az átszállástól, viszont néhány tanácsot érdemes megfogadni a zökkenőmentes utazásért.

Gyakran kerül az ember abba a helyzetbe, hogy közvetlen repülőjárattal nem tud eljutni a kívánt úti célra, ezért átszállásos jegyet kell vennie, vagy akár két különböző légitársaság szolgáltatását kell igénybe vennie. Még a kezdő utazók is egyszerűen megbirkóznak a feladattal, de néhány dologra már a jegy kiválasztásánál oda kell figyelni.

Foglaláskor mindenképpen ellenőrizd az átszállásra felhasználható időt, hiszen nagy nemzetközi repülőtereknél könnyen előfordulhat, hogy a kapuk nem csak, hogy messzi vannak egymástól, de akár egy másik terminálon kell őket keresni.

Forrás: Unsplash.com

Éppen ezért, a rövid átszállási idővel elég nagy esélyed van arra, hogy lekésd a gépet. Ha te el is éred a járatot, ha van feladott csomagod, az lekésheti a járatot és csak órákkal, vagy akár napokkal később érkezik meg a következő járattal.

Az átszállási idő minden repülőtér honlapján fel van tüntetve, de a kis repterek esetén is a minimum 30-35 perc. A minimális átszállási idő a repülőtér mellett függ a használt termináloktól, illetve az érintett légitársaságok szabályzataitól is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha egy légitársaság, vagy egy légiszövetségen belül két vagy több cég csatlakozó járatára foglalsz repülőjegyet, akkor könnyű dolgod van, hiszen átszálláskor csupán meg kell keresned a megfelelő kaput, és egyik gépről a másikra átülni. Ilyenkor a légitársaság olyan jegyeket ad, amelyeknél biztosított az átszállás időben.

Ha a légitársaság hibájából fakadó késés vagy járattörlés, azaz saját hibádon kívüli ok miatt nem éred el a csatlakozó járatot, nekik kell biztosítani az új foglalást is. Vis maior esetén a légitársaságok pedig nagy általánosságban az utas számára kedvező megoldást próbálnak találni.

Ha így foglalsz jegyet, akkor a kiindulási reptereden megkapod a beszállókártyát a csatlakozó járatra is, a feladott csomagoddal pedig nem kell foglalkoznod, hiszen azt automatikusan átrakja a személyzet a másik járat csomagterébe. Ilyenkor nem kell elhagyni a tranzit területet sem az átszálló reptéren, és – általában – nem kell újra biztonsági ellenőrzésen sem átmenned.

Amennyiben különböző, vagy akár diszkont légitársaságok szolgáltatásait veszed igénybe az út során, külön jegyen, több dologra is oda kell figyelned.

A feladott csomagodat fel kell venned a csomagkiadónál, a check-in pultban pedig ismét feladni, ahol az új beszállókártyát is kiállítják neked. A csomagot akkor is neked kell átvinni, ha előzőleg online becsekkoltál és kinyomtattad a beszállókártyád a csatlakozó járatra is. Ezután a biztonsági ellenőrzésen is ismét át kell menned.

Amennyiben az átszálló reptéren el kell hagyni a tranzit területet és újból át kell esni a biztonsági ellenőrzésen, az előző induló reptér vámmentes üzleteiben vásárolt folyadékokat is elvehetik, hiába van az az üzlet lezárt zacskójába csomagolva.

Amennyiben különböző terminálokon, vagy akár repülőtereken történik meg az érkezés és az indulás, az természetesen még hosszabb időt igényel. Ilyenkor mindenképpen érdemes utánajárni a légitársaságnál, hogy a transzfer és a feladott poggyász kérdése megoldott-e (külön vásárolt jegynél a transzfereket természetesen önállóan kell megoldani és ennek plusz költsége is lehet).

Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a különböző légitársaságok poggyászszabályzata eltérő lehet, vagyis, míg az egyiken a 32 kilós bőröndöt adhatod fel, a másikon az ár csak a 20 kilósat tartalmazza, ugyanígy különbözhet a szabályzat a kézipoggyászok esetén is!

Barcelona Airport (Forrás: AENA)

Egyes diszkont légitársaságok, repülőterek, vagy egyéb szolgáltatók kínálnak külön repülőjegyek esetén is olyan szolgáltatást, amely megkönnyíti az átszállást, ilyen például a GatwickConnects, melyről korábban itt írtunk. A szolgáltatást külön díj megfizetése mellett előre kell lefoglalni, de cserébe nem kell foglalkozni a feladott csomaggal, sőt esetleges járatlekésés esetén tartalmaz biztosítást is, a következő járatra ingyenesen átfoglalják az utast.

Ha egy országban ismét be kell csekkolnod az átszállás miatt, akkor ne felejtsd el, hogy az útleveledbe (amennyiben szükséges az országba/ból való be- és kilépéshez) pecsét fog kerülni és akár vízumot is szükséges igényelned. Előbbi azért fontos, mert egyes országok pecsétjei az útlevélben problémát okozhatnak más országokba való belépéskor, utóbbi meg extra sorban állással és költségekkel járhat. Egyes országokban, ha egy nemzetközi járatról belföldire szállsz át, be kell lépni az országba (útlevélellenőrzés, vámvizsgálat pl. USA), ez járhat azzal, hogy a feladott poggyászokat is fel kell venni, illetve gyakran akár terminál váltással is. Ezzel az extra idővel mindenképpen érdemes kalkulálni az utazás megszervezésénél.

Fentieket már az utazás megszervezésénél és a repülőjegy kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni, mert nem mindig a legalacsonyabb árú opció a legolcsóbb.

A legfontosabb az átszállásos utazások esetében is a körültekintő, előzetes tájékozódás az érintett légitársaságok, repülőterek tájékoztató oldalain, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen meglepetéseket, plusz költségeket.

Milyen tapasztalataid vannak a különböző reptereken való átszállásokról? Oszd meg velünk a Facebookon!