Megtörtént az Iran Air hosszú évtizedek óta első gyári új repülőgépének, egy Airbus A321-esnek a hivatalos átadása. A 7418-as sorszámú, sharkletekkel felszerelt példányt hamarosan átrepüli teheráni bázisára az iráni állami légitársaság, amely a hírek szerint az idén tizennégy Airbus-gépet vehet át, A320-as gépcsaládba tartozó és A330-as típusokat.

Ahogyan arról az AIRportal.hu is már beszámolt, néhány hete Iran Air-festésben földi és repülési teszteket végez egy Airbus A321-es. A vadonatúj, 7418-as gyártási sorszámú példány hivatalosan most került az iráni állami légitársaság birtokába.

Az aero.de cikke szerint Farhad Parvares, a cég vezérigazgatója bejelentette:

megtörtént az úgynevezett „transfer of title”, azaz a légitársaságé lett papíron is az EP-IFA lajstromjelű A321-200-as, több mint három évtized után az első új repülőgép az iráni civil légiközlekedésben.

Parvares tájékoztatása szerint még e héten átrepülik Teheránba a repülőt, és főképp belföldi járatokat teljesítenek majd vele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az Iran Air első A321-ese a hamburgi gyár területén

Forrás: Hamburg Videos HD

Több cikkben is beszámoltunk már arról, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználásáról kötött nemzetközi egyezmények után enyhültek az Irán elleni gazdasági szankciók, így mint az Airbus, mint a Boeing szerződést köthetett az ázsiai országgal, az elaggott repülőgéppark megújítására.

Az elmúlt hetekben az Airbus száz repülőgépre kötött szerződést Iránnal (46 A320ceo és -neo, 38 darab A330ceo és -neo, valamint 16 darab A350), amelyeket 2024-ig szállít le az európai repülőgépgyártó.

Az Iran Air az idei évben összesen tizennégy új Airbust vehet át, A320 típuscsaládba tartozó gépeket és A330-asokat.

A közelmúltban a Boeing is véglegesítette a szerződését, amelynek értelmében nyolcvan új repülőgépet gyárt le, 2018 és 2028 közötti átadásokkal. A megrendelés szerint ötven 737 MAX, tizenöt 777-300ER és tizenöt 777-9X kerül majd Iránba.