Autonóm kerekesszékeket tesztel az Etihad Abu-Dzabi repülőterén. Az eszközök lehetővé teszik a mozgáskorlátozott utasok számára, hogy segítség nélkül közlekedhessenek a repülőtéren belül.

Önállóan mozoghatnak az autonóm kerekesszék segítségével a korlátozott mozgásképességű Etihad-utasok Abu-Dzabi repülőterén, ahol év végéig tart a tesztelési időszak. 

A WHILL márkájú, Autonomous Drive System nevű kerekesszékek tesztelése során megfigyelik és feltérképezik a repülőtéri környezetet annak érdekében, hogy minél egyszerűbbé tegyék a teljesen önálló mozgást a speciális igénnyel rendelkező utasok számára.

Az autonóm kerekesszékek bárhová eljuttatják az utast a repülőtéren belül (forrás: WHILL)

A kerekesszék, amelynek tesztelésében az Etihad és Abu-Dzabi repülőtere is első a régióban, olyan szenzorokkal rendelkezik, amely érzékeli az akadályokat, valamint automatikus “stop” funkció is bele van építve. A jövőbeli tervek között szerepel a valós idejű, kapunyitással és beszállással kapcsolatos információ megjelenítése a kerekesszék kijelzőjén. 

A próbaidőszak utolsó szakaszában a légitársaság meghívott mozgáskorlátozott utasai fogják tesztelni az eszközt, amelynek során végighaladnak vele a boltokon, várókon és éttermeken egészen a beszállókapuig, anélkül, hogy a repülőtéri személyzet bármely tagja segítségükre lenne. Az utas beszállása után a kerekesszékek képesek emberi beavatkozás nélkül visszatérni gyűjtőhelyükre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Etihad ezenkívül olyan innovatív technológiákat is tesztel, amelyek a látás- és hallássértült utasok helyzetét könnyítené meg a repülőtéren.