Tíz új vállalat szerepel hétfőtől a frankfurti értéktőzsde vezető indexében, a DAX így már a német gazdaság negyven meghatározó szereplőjének piaci teljesítményét mutatja meg.

A DAX (Deutscher Aktienindex – német részvénymutató) új szereplői között van az online kiskereskedelem legsikeresebb német vállalkozásai közé tartozó Zalando, amely divatcikkeket árul, és a Hellofresh, amelynél úgynevezett főződobozokat – különböző fogások receptjeit és a kiporciózott hozzávalókat tartalmazó összeállításokat – lehet rendelni házhozszállításra.

A hagyományos német ipart a többi között a sportszereket gyártó Puma, az Airbus német-francia repülőgépipari csoport és a Siemens orvostechnológiai vállalata, a Siemens Healthineers képviseli.

Az átszervezés fő célja, hogy a frankfurti tőzsde vezető mutatója jobban leképezze a német gazdaságot. Ugyanakkor az indexbe bekerülés feltételeit is szigorították. A piaci tőkeérték mellett nyereségességi, likviditási, és az üzletmenet alakulásáról szóló közzétételi követelményeknek is meg kell felelniük a DAX-ban szereplő cégeknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Így például kötelező minden évben közzétenni auditált pénzügyi jelentést, és negyedévenként gyorsjelentést. A szigorításokat a DAX-30-ból pénzügyi visszaélések miatt kizárt és csődbe ment online pénzforgalmi szolgáltató, a Wirecard botrányának nyomán vezették be.

A DAX új összetétele azt is jelenti, hogy a közepes méretű részvények MDAX mutatója az eddigi 60 helyett 50 vállalat részvényének teljesítményét foglalja össze.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!