Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában azt követeli, hogy Oroszország adja vissza az „ellopott”, azaz az átlajstromozott európai repülőgépeket.

Az uniós testület csütörtöki tájékoztatása szerint az EP-képviselők állásfoglalásukban arra hívták fel a figyelmet, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja az emelkedő üzemanyagárak és az ellátási láncok megszakadása miatt már eddig is nagy terhet rótt az unió szállítási ágazatára. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az orosz piaci kapcsolatokkal rendelkező uniós fuvarozókat támogatni kell abban, hogy más piacok felé forduljanak.

A képviselők aggodalmukat fejezték a háborúnak a légi közlekedési ágazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt. Sajnálatukat fejezték ki, hogy Oroszország a nemzetközi polgári repülési szabályok megsértésével olyan törvényt fogadott el, amely kikényszeríti a külföldi vállalatoktól lízingelt repülőgépek átlajstromozását az oroszországi regiszterbe, ezért az érintett repülőgépek azonnali visszaszolgáltatását követelték a törvényes tulajdonosaiknak.

A képviselők továbbá szigorúbb szankciókat várnak az orosz tengeri hajózási ágazatban, és kérték, hogy az európai kikötők tagadják meg a kikötést minden olyan hajó számára, amely az útvonalán orosz kikötőket érint. Azt is kérték, hogy ne engedjék be uniós kikötők azokat a hajókat, amelyek orosz kikötőkben vettek fel üzemanyagot.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

Kijelentették azt is: az uniónak segítenie kell a tagállamoknak a kettős, azaz a katonai és a civil felhasználású infrastruktúra és az EU-n belüli közlekedési kapcsolatok fejlesztésében. A közlekedési infrastruktúra összeköttetéseit Moldovával, Georgiával és Ukrajnával is fejleszteni kellene, a transzeurópai közlekedési hálózatot pedig Ukrajnára és Moldovára is ki kellene terjeszteni – írták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az állásfoglalást megelőző vita során azt hangsúlyozta, hogy az európai fuvarozóknak valós segítségre van szükségük. Fontosnak nevezte, hogy az Európai

Bizottság ne nehezítse tovább a fuvarozóágazat súlyos helyzetét, ennek érdekében pedig vizsgálja felül az úgynevezett Mobilitási Csomagot.

A jelenlegi nehéz helyzetben kell az Európai Unió fuvarozóinak megfelelniük a Mobilitási Csomag követelményeinek, pedig az már békeidőben is egy rendkívül megosztó jogszabálycsomagnak számított. A jelenlegi válságos időszakban pedig nem csupán megosztó, hanem szükségtelenül nehezíti a fuvarozói ágazat egyébként is súlyos helyzetét – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

„A fuvarozók helytállását ne csak szavakkal méltassuk, hanem mielőbb tegyünk is a helyzetük javítása érdekében. Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, hogy sürgősen vizsgálja meg a Mobilitási Csomag már hatályba lépett és a még hatályba lépés előtt álló rendelkezéseit, és tegyen javaslatokat a körülmények javítására. Az európai fuvarozóknak kézzelfogható segítségre van szüksége” – tette hozzá Deli Andor.