Egységes járványügyi ellenőrzések bevezetését szorgalmazza az európai repülőtereken a madridi autonóm tartomány elnöke abban a levélben, amellyel pénteken fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez – írta az MTI.

“A minden európai állampolgár számára szükséges közegészségügyi feltételek biztosítása céljából fontos, hogy minden, de legalábbis a nemzetközi repülőtereken egyforma protokollokat alkalmazzanak a járvány terjedésének megelőzése érdekében” – hangsúlyozta Isabel Díaz Ayuso.

A konzervatív néppárti politikus kiemelte: annak az európai régiónak a vezetőjeként fordul a bizottság elnökéhez, amelyet leginkább sújt a koronavírus-járvány második hulláma.
Levelében kifejtette, hogy a madridi nemzetközi repülőtér júliusi újranyitása után kezdett növekedni az esetszám a térségben, és szeptemberben elérte csúcsát. Az autonóm helyi kormány egészségügyi tárcájának becslése szerint május óta több mint hétszázan léphettek be fertőzötten az országba ezen a reptéren, PCR-teszttel 159-et behurcolt esetet azonosítottak.

A tartományi kormány többször kérte a fővárosban található Barajas nemzetközi repülőtéren a beutazók ellenőrzésének szigorítását a spanyol központi kormánytól, amely azonban elenyészőnek tartja a légi úton behurcolt esetszámot.

A madridi Adolfo Suárez-reptér 4-es termináljának csarnoka (Forrás: AENA)

A reptéren az érkezők testhőmérsékletét hőkamerával ellenőrzik, és előzetesen interneten, vagy helyben papíralapú járványügyi kérdőívet kell kitölteniük, megadva elérhetőségeiket. A beutazásnak nem feltétele negatív PCR-teszt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, az egységes európai szabályok bevezetését és a repülőtéri teszteléseket több légiközlekedési szakmai szervezet is sürgette. Múlt kedden az Európai Unió Tanácsa elfogadta a koronavírus-járvány miatti utazási szabályokról szóló ajánlást, a szakmai szervezetek viszont csalódottak, mert szerintük ezzel a nem kötelező kezdeményezéssel nem indítható újra a légiközlekedés.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) közös javaslata szerint minden utast közvetlenül a repülés előtt, lehetőleg a légikikötőben kellene tesztelni, az eredményt pedig legkésőbb 1 órával a járat indulása előtt megkapná az utas. Ehhez persze elengedhetetlen lenne egy megbízható gyorsteszt a jelenleg alkalmazott PCR-tesztek helyett.

Az “EU-wide Testing Protocol – EU-TPT” elnevezésű javaslat szerint minden országban egységes, háromszínű országbesorolást használnának, a zöld és sárga zónába tartozóknál nem, csak a piros zóna országainál írnák elő a kötelező tesztelést – ez utóbbi egybecseng az Európai Unió Tanácsa által elfogadott javaslattal.