Afrikai belföldi járaton repülni már csak azért is érdemes, mert olyat tapasztalhatsz meg, amit Európában alig. Filctollal felírt járatinformációk, 100 forintos kávé, öt literes olaj feladott poggyászként – hogy csak néhány különlegességet említsünk.

Etiópiába az Ethiopian Airlines és a Paradise Ethiopia Travel közös szervezésében volt alkalmunk elutazni. Az út során a fővároson kívül két helyi repülőtéren is megfordultunk, mégpedig az axumi (AXU) és lalibelai (LLI) repülőtereken.

Az Addisz Abeba repülőtér a nagyobb európai hubok színvonalával felveszi a versenyt, az igazi egzotikus reptéri élményeket a kisebb repülőtereken élhetjük át.

Etiópia nem tartozik a leggazdagabb országok közé, tehát nem is várható el, hogy kisebb, regionális repülőterei a nyugati nagy repterekhez hasonlóak legyenek a szolgáltatások vagy a felszereltség tekintetében, de még így is meglepetést tudtak okozni. Íme néhány különlegesség, amelyeket megtapasztaltunk.

A járatinformációkat egy fehér táblára írják

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sok repülőtéren megfordultunk már, de ehhez hasonlót még nem tapasztaltunk: járatinformációs kijelző helyett Axum repülőterén filctollal írják fel egy fehér táblára, hogy mikor várható az adott járat érkezése és indulása. Különlegesség, hogy a járat dátumát kétféleképpen jelenítik meg: az általunk is használt Gergely-naptár szerint (2019), valamint az etióp naptár szerint is (2011).

Az axumi repülőtér „járatinformációs kijelzője” egy igazi kuriózum

Kétszer kell átmenni a biztonsági ellenőrzésen

A járatot két biztonsági ellenőrzésen keresztül érhetjük el (bár ilyesmi például török reptereken is tapasztalható). A terminál kapujában az első vizsgálatnál még nem kell kivenni a folyadékokat a kézipoggyászból.

Miután átmentünk az első biztonsági ellenőrzésen és beléptünk az épületbe, egy körülbelül 10 méterre lévő ajtón keresztül minden gond nélkül el tudtuk hagyni a terminált, majd ugyanott vissza is tudtunk menni – ezúttal biztonsági ellenőrzés nélkül.

A lalibelai repülőtér várója

A második ellenőrzés közvetlenül a beszállás előtt történik, elméletileg itt már nem lehet 100 ml-nél nagyobb méretű folyadékot bevinni – gyakorlatilag azonban több alkalommal is megengedték, hogy az 500 ml-es vizet magunkkal vigyük.

Ennek az is lehet az oka, hogy e második ellenőrzés után már nincs bolt, ahonnan vizet lehetne venni.

Meglepő repülőtéri árak

A repülőtéren található kávézó és a szuvenír boltok ugyanolyan áron kínálták termékeiket, mint a városban lévők. Egy tradicionális etióp arabica kávé csupán 10 birrbe (100 forint), egy macchiato 15 birrbe (150 forint), egy sör pedig 25 birrbe (250 forint) került. De ha reggelizni szeretnénk a repülőtéren, akkor sem fogunk csalódni: 30-40 birrért (300-400 forint) már jóllakhatunk. Az ajándékboltokban is körülbelül 40 birrtől (400 forint) kezdődnek az árak.

Hagyományos értelemben vett duty free üzlet nem volt a lalibelai repülőtéren, azonban ez a szuvenírbolt sokkal érdekesebbnek bizonyult

Pénzváltás különös körülmények között

Magyarként nem okozott fejtörést a forintból birrbe való átváltás – 100 forint 10 birrel egyenlő

Amikor pénzt szerettünk volna váltani, meglepődve szembesültünk azzal, hogy a pénzváltást egy kis asztal mögött ülve intézik, és nem választja el üvegfal a dolgozót az utastól.

A pénzváltó mellett közvetlenül a kávézó egyik asztala helyezkedett el. Ehhez hasonlóan váltották a pénzt a bankban is, a pult felett számolva az összeget. Ez mit sem bizonyít jobban mint azt, hogy Etiópia biztonságos hely, ahol kevés a lopás.

Poggyászkiadás az apronon

Az Axum-Lalibela közötti járaton kevesen voltunk, a lalibelai repülőtéren pedig nem volt poggyászkiadó szalag, így az apronon (forgalmi előtéren) vehettük át a feladott bőröndöket, mielőtt beléptünk a repülőtér épületébe.

A lalibelai repülőtéren nem kellett sokáig várni a feladott poggyászra – leszállás után azonnal kézbe kaptuk

Különleges feladott tárgyak

Olaj mint poggyász

A főváros, Addisz-Abeba repülőtere ugyan nem regionális, hanem nemzetközi légikikötő, de itt láthattuk a legmeghökkentőbb feladott “poggyászokat”.

Például ötliteres napraforgóolaj, különböző méretű és formájú papírdobozok, vagy egyszerűen csak egy szék. Valószínűleg a vidéki régiókban jóval alacsonyabb áron lehet beszerezni az olajat, mint a fővárosban…

Egy európai ember számára Etiópia hatalmas meglepetéseket tartogat. Rendkívüli élmény volt megtapasztalni, hogy mennyire relatív, hogy mit tekintünk természetesnek. Ami nekünk, európaiaknak elképzelhetetlen, az a világ más részein élőknek teljesen hétköznapinak számít. Etiópiát mindenkinek ajánlani tudjuk, aki egy különös, egyedi, a látókört bővítő utazásra vágyik. 

A cikk az Ethiopian Airlines magyarországi vezérképviseletét ellátó Aviareps és a Paradise Ethiopia Travel által szervezett tanulmányút tapasztalatai alapján készült. Axumról, Lalibeláról, különleges etióp szokásokról és etiópiai regionális repülőterekről a cikksorozatunk következő részeiben olvashatsz.