Utazómagasságon a célállomás fölött átrepülve, a kikapcsoló robotpilóta figyelmeztető hangjára ébredt fel az Ethiopian Airlines Boeing 737-800-asának elbóbiskolt hajózó személyzete.

Az Ethiopian Airlines ET-AOB lajstromjelű, Boeing 737-800 típusú repülőgépe a légitársaság ET 343-as számú járatát teljesítette a szudáni Kartúmból Addisz-Abebába augusztus 15-én.

A járat FL370-es (kb. 11 300 méter) utazómagasságon repült, amikor mindkét pilóta elaludt – írta meg nem nevezett forrásból származó információk alapján készült bejegyzésében az AVHerald repülésbiztonsági eseményeket feldolgozó oldal.

A Boeing 737-800-as az útvonal azon pontját elhagyva is tartotta a beállított utazómagasságot, ahol meg kellett volna kezdeni a süllyedést a leszálláshoz (top of descent), és továbbhaladt az előre beprogramozott útvonalon a reptér 25L jelű futópályája irányában.

A légiforgalmi irányítás mindeközben több alkalommal is hívta a gép személyzetét, azonban választ nem kapott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Végül a repülőgép FL370-es magasságon átrepült a 25L futópálya felett, így a 737-800-as robotpilótája leoldott.

A személyzet a kikapcsoló robotpilóta figyelmeztető hangjelzésére riadt fel, majd megkezdte a süllyedést, és 25 perccel később leszálltak az etióp főváros repterének 25L futópályáján.

Az oldal bejegyzése hozzáteszi, hogy a meg nem erősített információkat a járat útvonalának virtuális radarok által rögzített adatai is alátámasztják.

Forrás: fr24.com