Államilag támogatott gépeltérítésnek nevezte Michael O’Leary, a Ryanair-csoport vezérigazgatója a légitársaság vasárnapi Athén – Vilnius járatának minszki földre kényszerítését. Az ügy felkerült az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére, az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, és több európai politikus is szót emelt az ügyben. Aggodalmát fejezte ki az EASA is, a virtuális radarok adatai alapján több európai légitársaság járata elkerüli a fehérorosz légteret.

Fehérorosz vadászgép fogta el, és kényszerítette minszki leszállásra a Ryanair Athén – Vilnius járatát vasárnap. A fehérorosz légtéren áthaladó FR4978-es számú járatot teljesítő repülőgép személyzetét a litván határ közelében utasította visszafordulásra a légiforgalmi irányítás, majd kísérte a minszki repülőtérre az ország légierejének Mig-29-es vadászgépe egy állítólagos bombafenyegetés miatt.

A leszállást követően a hatóságok pokolgépet nem találtak a fedélzeten, de a járat egyik utasát, Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és társát őrizetbe vették. A Ryanair repülőgépe ezt követően folytathatta útját a többi utassal Vilniusba, ahova mintegy hét órás késéssel érkezett meg.

Forrás: fr24.com

A Ryanair vasárnap este kiadott rövid közleménye szerint egy potenciális biztonsági fenyegetésről értesítette a járat személyzetét a fehérorosz légiforgalmi irányítás, és arra utasította, hogy a legközelebbi repülőtéren, Minszkben szálljon le (megjegyzendő, hogy a célreptér, Vilnius a visszaforduláskor már közelebb volt – a szerk.), ám a repülőgép átvizsgálása során a hatóságok nem találtak veszélyt jelentő tárgyat.

Mintegy 7 órával a minszki leszállás után engedélyezték, hogy a járat folytassa útját a célállomása felé. A légitársaság értesítette az illetékes európai hatóságokat az eseményről, és az érintett utasok megértését kéri a késés miatt, amely a Ryanair hatáskörén kívül eső okok miatt következett be a cég közlése szerint, amely viszont nem említi, hogy a járat egyik utasát őrizetbe vették.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Ryanair-csoport vezérigazgatója később „államilag támogatott gépeltérítésnek” nevezte az eseményt.

Michael O’Leary hozzátette, hogy vélhetően a fehérorosz titkosszolgálat néhány tagja is a járaton utazott, a letartóztatott újságíró és társa mellett ugyanis több utas ugyancsak nem folytatta útját Vilnius felé.

Hétfőn az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az ügy polgári légiközlekedésre vonatkozó kockázatai miatt aggodalmát fejezte ki, és az európai légitársaságokat óvatosságra intette a fehérorosz légtér (Minsk FIR) használata esetén.

A virtuális radarok adatai szerint már hétfőn délelőtt is több európai légitársaság kerülte Fehéroroszország légterét, de akkor még csak az Air Baltic jelentette be hivatalosan is, hogy nem repül át az ország felett.

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi az ügyet, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn az MTI híre szerint.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet. Kijelentette:
mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség.

Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – közölte.

Korábban, még amikor a gép Minszkben tartózkodott, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst az MTI tudósítása szerint. Kijelentette: garantálni kell minden utas biztonságát, és lehetővé tenni, hogy haladéktalanul folytathassák utazásukat Vilniusba. A nemzetközi légiközlekedési szabályok bármely megsértésének következményekkel kell járnia – húzta alá.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék útjára a járatot, és engedjék szabadon annak minden utasát. Kijelentette: az incidens ügyében elengedhetetlen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálata.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt közölte, figyelemmel követi Raman Prataszevics előállításának fejleményeit. Magyarázatot követelt a történtek miatt, és a politikai aktivista, újságíró, valamint a járat össze utasának azonnali szabadon engedésére szólított fel.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: a fehérorosz kormány felelős az utasok és a repülőgép biztonságáért. Az EU szorosan követi a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járata és utasai helyzetének alakulását – emelte ki.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „súlyos és veszélyes” eseménynek nevezte a járat „kényszerű fehéroroszországi leszállását”, amely – véleménye szerint – nemzetközi vizsgálatot igényel. Fehéroroszországnak biztosítania kell a személyzet és az összes utas biztonságos hazatérését – közölte.

Utolsó frissítés: 2021.05.24. 18:00, további hírek a témáról friss cikkeinkben!