Az afganisztáni tálib vezetés az Európai Unió segítségét kérte az ország repülőtereinek működtetéséhez a hétvégi dohai tárgyalásokon, ahol a tálibok ígéretet tettek arra, hogy lehetővé teszik a távozást azok számára, akik el akarják hagyni az országot – tájékoztatott hétfőn az EU külszolgálata.

Az ideiglenes afgán kormány képviselői és az Európai Unió közötti egyeztetéseken az afgán delegáció megerősítette elkötelezettségét az országot elhagyni kívánó külföldi és afgán állampolgárok és biztonságos utazásának garantálása és megkönnyítése mellett.

Mind az Unió képviselői, mind a tálibok hangsúlyozták az afgán repülőterek nyitva tartásának alapvető fontosságát.

A tálibok továbbá arra is ígéretet tettek, hogy “általános amnesztiát” biztosítanak azoknak az afgánoknak, akik segítették a NATO és a szövetséges csapatok munkáját egészen a csapatok augusztus végi kivonulásáig. Emellett hangsúlyozták azt is, hogy elkötelezettek a terrorizmus minden formája elleni fellépés mellett.

Bár az Afganisztánnak nyújtott uniós fejlesztési támogatás felfüggesztését az EU nem szüntette meg, az EU küldöttsége – mint a hétfői tájékoztatásból kiderül – kész megfontolni, hogy az afgán nép javát szolgáló közvetlen pénzügyi segítséget nyújtson.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dohai egyeztetésen az Unió felszólította az ideiglenes kormányt, hogy tegyen gyors, érdemi és konkrét lépéseket, olyan befogadó kormányzat létrehozására, amely az afgán társadalom etnikai, politikai és vallási sokszínűségét képviseli, és amelyben a nők és férfiak egyaránt vezető beosztásban vannak.

Az EU külszolgálata felhívta a figyelmet: a tálib küldöttséggel folytatott párbeszéd nem jelenti az ideiglenes afgán kormány elismerését, hanem az unió operatív szerepvállalásának részét képezi az afgán nép támogatása érdekében.

Címlapi képünk illusztráció, a nyugati fegyveres erők afganisztáni kivonulását követően a kabuli repülőtéren kialakult káosz során készült.