Az Eurowingshez kerülhet a Swiss genfi bázisa, ha a svájci Lufthansa-leányvállalat nem teszi rentábilissá az ottani üzemelést.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A ch-aviation szaklap a svájci Sonntagszeitung értesüléseit idézve azt írta, erről levélben értesítette a Lufthansa-csoport a svájci leányvállalatot. Értesülések szerint az Eurowings már meg is kezdte az üzleti terv kidolgozását a svájci piacra való belépésre.

A Swiss a jelzést komolyan véve most két éves programot dolgozott ki, amelynek lényege a genfi üzem rentábilissá tétele. Ennek részeként a Swiss számos útvonalat megszüntethet Genf és több európai célállomás között, de a New York-i járat megmarad. A kérdés azonban, hogy a ráhordó kapacitás csökkentése mennyire befolyásolja majd a hosszútávú járat töltöttségét.

A kétéves tervvel azonban nem biztos, hogy révbe ér a Swiss, a lap értesülései szerint a Lufthansa a következő év közepén, vagyis alig egy év múlva dönthet a genfi bázis sorsáról.

A Swiss a genfi bázisról a belföldi (Zürich és Lugano) járatok mellett egyebek mellett Münchenbe, Nizzába, Londonba, Prágába, több spanyol és olasz regionális repülőtérre, Koszovóba és Macedóniába is közlekedik. A repülőtér 2015-ben 15,8 millió utast kezelt, 4,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Idén a január-júliusi időszakban 9,9 millió utas fordult meg 5,3 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A svájci Lufthansa-leányvállalat genfi üzemi eredményeit külön nem publikálta, 2016 első félévi üzleti jelentésében 5 százalékkal csökkenő árbevétel mellett 37,9 százalékkal 131 millió euróra csökkenő üzemi eredményről számolt be. A legutóbbi teljes évben, 2015-ben 462 millió euró üzemi eredményt ért el a társaság szemben a 2014-es 282 millió euróval.