Sokak számára a reptéri élmény szerves részét képezi az exkluzív várókban történő időtöltés, azonban a koronavírus-járvány a lounge-ok működését is teljesen a feje tetejére állította.

Az utóbbi hónapokban felerősödött a szerepe a tiszta és biztonságos repülőtéri környezetnek, ez alól nem képeznek kivételt a reptéri várók sem. Sőt, ezeket a helyeken fokozott a fertőzés veszélye, hiszen a tipikus vendégek a világ különböző tájairól érkező, átszálló utasok, akik viszonylag gyorsan cserélődnek, egy vagy néhány órát töltenek étkezéssel, pihenéssel, vagy munkával a várókban.

Amíg a koronavírus elleni vakcinát meg nem találják a kutatók, addig biztosan fennmaradnak az exkluzív várók működésében tavasszal bevezetett óvintézkedések. Ezek hasonlóak azokhoz, mint amiket az éttermekben és kávézókban alkalmaznak, hiszen lounge-ok alapvetően egy kávézó, étterem és irodahelyiség keverékei.

Lufthansa Panorama Lounge, Frankfurt (Forrás: Lufthansa)

Az emberek közötti távolságtartás érdekében korlátozzák az ülőhelyek számát, hogy ne váljék túlzsúfolttá a váró, bár a következő hónapokban valószínűleg ezen korlátozás nélkül sem fordulna meg annyi utas a váróban, mint korábban, hiszen az utasforgalom jelentősen megcsappant. 

Az exkluzív várókban egy ideig valószínűleg nem lesz lehetőség svédasztalos étkezésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kevésbé prominens társalgók átállhatnak az előre csomagolt élelmiszer-kínálatra, a magasabb minőséget nyújtó várókban viszont a személyzet szolgálhatja fel az ételeket, italokat.

Nem biztos, hogy a jövőben lehetőség lesz svédasztalos étkezésre az exkluzív várókban (Fotó: AIRportal.hu)

Akárcsak a repülőgépek fedélzetén és a repülőtéri terminálokon, az exkluzív várókban is sokkal nagyobb szerepet kap a megfelelő higiénia és gyakori tisztítás, ezért a takarító személyzet száma is növekedhet. A fokozott tisztításnak ki kell terjednie a helyiségek szellőztetést biztosító rendszereire, hiszen a várók a legritkább esetben rendelkeznek nyitható ablakokkal, természetes szellőzéssel.

Az üzemeltetők a helyiségek több pontján vírusölő hatású kézfertőtlenítőket helyeznek el, amelyeket a vendégeknek belépéskor, étkezés előtt és után is ajánlott használni.

A személyzetnek, de legtöbb helyen az utasoknak is kötelező marad a maszk viselése, ahogy a repülőterek többi részén is.

Ha rendelkezésre áll majd a koronavírus elleni védőoltás, akkor remélhetőleg szépen-lassan minden visszatér a régi kerékvágásba és feloldják a bevezetett korlátozásokat. Ugyanakkor az szinte biztos, hogy
a higiéniára az utasok és a lounge-ok üzemeltetői is a korábbinál sokkal jobban fognak ügyelni hosszú távon is.