Az International Airlines Group (IAG) nyerte el az októberben csődbe ment Monarch Airlines gatwicki slotjait, amelyekre a Thomas Cook és az easyJet is pályázott.

Az AP hírügynökség jelentésére hivatkozva a Reuters azt írta, az IAG a leszállási jogok többségét megszerezte, de konkrét számokat nem említettek, és azt sem tudni egyelőre, hogy ki, vagy kik nyerték el a fennmaradó slotokat.

A résidők eladása azok után vált lehetségessé, hogy múlt héten a brit fellebbviteli bíróság úgy döntött, bár nem tudta volna felhasználni, mégis a légitársaságot illetik a neki szánt slotok. Ezzel a bíróság a Monarch vezetőinek lehetővé tette, hogy túladjon mintegy 60 millió font értékű vagyonát.

A bíróság döntése ellen az IATA élesen kikelt, állítva, nem illetné meg a légitársaságot olyan slot, amit nem tud felhasználni, mert esély sincs arra, hogy a cég újrainduljon. Így a slotoknak az azokat kezelő brit társasághoz kellett volna kerülnie és azokat a közös kosárból kellett volna meghirdetni.

Korábban a Wizz Air is erősen érdeklődött a Monarch slotjai iránt, bár a magyar hátterű diszkont légicég inkább a lutoni résidők iránt mutatott érdeklődést. Az IAG korábbi tájékoztatása szerint a gatwicki résidőket a LEVEL diszkont légitársaságnak adnák át, amely hosszútávú és ráhordó járatokat is indítanak a Londontól délre lévő repülőtérről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.