Várhatóan mintegy négymillió utas keresi fel az idén a prágai Václav Havel repülőteret, a légikikötőt üzemeltető Letiste Praha társaság újra több százmillió koronás veszteséggel zárja az évet – jelentette ki Jirí Pos, a Letiste Praha új igazgatója pénteki prágai sajtótájékoztatóján.

Jirí Pos szerint, aki augusztus végétől irányítja a társaságot, a repülőtér járvány utáni újraindulása lassabban megy, mint a hasonló európai repülőtereken. Mindezek ellenére a menedzsment azt tervezi, hogy folytatni fogják az új futópálya építésének előkészítését, míg más projekteket módosítanak.

Tavaly a prágai repülőtéren a pandémia következtében mindössze 3,66 millió utas fordult meg, és a vállalat üzemi vesztesége 687 millió koronára rúgott. Hasonló eredményre számítanak az idén is – jegyezte meg az igazgató.

Kifejtette: a prágai repülőtér forgalmának növelése nehezebben halad, mint a bécsi vagy a varsói légikikötőé.

Fotó: Prague Airport

Ennek legfőbb oka az, hogy a prágai repülőtér jóval nagyobb mértékben függ az Európai Unión kívüli repülőterekről érkező forgalomtól, elsősorban az oroszországiaktól és a közel-keletiektől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ide repülő járatok felújítása még mindig nagyon nehéz és bonyolult – mutatott rá Jirí Pos.

A jelenlegi prognózisok azzal számolnak, hogy a prágai repülőteret jövőre 5 és 8,5 millió közötti utas használja.

A prágai Václav Havel Repülőtér Csehország legnagyobb légikikötője, a járvány előtt, 2019-ben 17,8 millió utas kereste fel. A pandémia miatt mintegy 600 alkalmazottját kellett elbocsátania. A járvány előtt a repülőtér 2900 embernek biztosított munkát.