A repülőforgalom koronavírus-járvány miatti csökkenése az időjárás-előrejelzésekre is hatással van – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára – hívták fel a figyelmet.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő, repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és
a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével nagyjából a korábbinak a 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma.

A csökkenés mértéke napról napra fokozódik, és előreláthatóan a nyárig folytatódik – emelték ki.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a földi meteorológiai állomások adatai, a magasabb légrétegek viszonyairól viszont a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök (például a műholdak) adnak képet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a rövidtávú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME modellre alapozza, ennek számára a modelltartományon kívül zajló folyamatokat az ECMWF előrejelzései írják le.

A középtávú prognózisok esetében döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak, így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése – hangsúlyozták.

Megjegyezték továbbá, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információk esetében is számítanak visszaesésre. Néhány hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat például a radarhálózatban.

HungaroControl: 70 százalékos visszaesés a magyar légtérben

 

〽️〽️〽️ Drámai mértékben, 70 százalékkal visszaesett a légiforgalom a magyar légtérben az utóbbi napokban a…

Közzétette: AIRportal.hu – 2020. március 25., szerda