Az unió diplomatái azt javasolták a tagországok légitársaságainak és repülőtereinek, hogy készüljenek fel a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexitre.

A Business Insider írt arról a Politico spanyol napilap információi alapján, hogy az Európai Bizottság közlekedési főigazgatóságának vezetője, Filip Cornelis által vezetett június 12-i ülésen kérte az ülésen levő 27 tagország diplomatáit, illetve a polgári légi közlekedési hatóságok képviselőit, hogy készüljenek fel arra az esetre, ha megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

Cornelis azt is javasolta a repülőtereknek, hogy növeljék a vám- és határőrségi kapacitásaikat, mivel az egyezmény nélküli kilépés azt vonja magával, hogy az Egyesült Királyságból érkezők harmadik országbeli állampolgároknak minősülnek, akiknél szükséges az útlevél ellenőrzése, nem mozoghatnak szabadon a schengeni térségben.

Fotó: AIRportal.hu

Megjegyezte, hogy a tárgyalások üteme miatt újra felerősödtek a “hard Brexit”, vagyis a megállapodás nélküli kilépés esélye, és senkinek sincs fogalma sem arról, hogy éppen mi a helyzet.

Emellett jelenleg az Egyesült Királyság területén vámkezelnek rengeteg olyan árut, amely harmadik országból érkezik és a schengeni övezetbe tart. A Brexittel azonban ez is megszűnne, ezzel jelentős terhet róva a nemzetállamok vámhatóságaira.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Business Insider megjegyezte, hogy bár 20-hónapos átmeneti időszakról állapodtak meg a tárgyaló felek, azt addig nem ratifikálják, amíg olyan kulcskérdésekben nem születik megállapodás, mint a határvédelem kérdése az ír határon.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Egy biztos, a megállapodás nélküli kilépés katasztrofális hatással lenne a légiközlekedésre (is), mivel az összes járatot a kilépés napján le kellene állítani. Mivel harmadik országról van szó, és a Brexittel nem csak a közös piacról, de az Egységes Európai Égbolt (SES) megállapodásból is kilépne az ország, a légijáratokat csak bilaterális kormányközi megállapodásokkal lehetne fenntartani. Ezekkel pedig nyilvánvalóan nem rendelkezne az ország a kilépés napján.