Donald Trump elnök hajnali órákban kiadott rendelete szerint felfüggeszti a belépést az USA területére az összes külföldi számára, aki a belépést megelőzően 14 nappal az Európai Unió meghatározott országaiban, köztük Magyarországon járt.

Az elnöki rendelet március 13. 23:59-kor lép életbe keleti-parti idő szerint.

Az USA nem engedi a területére lépni azokat a külföldi állampolgárokat, akik Európa schengeni övezetében – köztük Magyarországon – jártak az Egyesült Államokba érkezésüket megelőző 14 napban.

A beutazás korlátozása így Magyarország mellett Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Olaszország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Svájc területéről az USA-ba belépni szándékozó utasokat érinti.

A korlátozás nem vonatkozik a legális tartózkodási engedéllyel az USA-ban élő emberekre, az amerikai állampolgárok közvetlen, de USA-állampolgársággal nem rendelkező családtagjaira, valamint a rendeletben egyedileg részletezett kivételekre a belbiztonsági minisztérium (DHS) közleménye szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A döntésnek óriási hatása lesz az Európa és USA közötti transzatlanti légiforgalomra, ahol a világ legforgalmasabb útvonalai találhatók.

A légitársaságok egyelőre nem hoztak döntést az őket is váratlanul érő bejelentésre. Az Air France-KLM és a Lufthansa Group cégei, a SAS és a Finnair azt is vizsgálják, hogyan tudnák megoldani a helyzetet.

A LOT Polish Airlines azt közölte lapunkkal, hogy szintén vizsgálódnak. „Az utasok és a hajózó személyzet számunkra elsődleges” – írta a légitársaság. A menetrendi változásokról később adnak tájékoztatást.

Budapestről jelenleg egyetlen közvetlen útvonal van az USA-ba, a LOT Budapest és New York közötti járatai.

Az elnöki rendelkezésben a kivételek között nem szerepelnek a légitársaságok személyzetei, ez vélhetően azt jelenti, hogy a nem amerikai állampolgárságú pilóták és légiutas-kísérők sem léphetnek az USA területére, amennyiben a megelőző 14 napban a schengeni zónában jártak. Ennek egyenes következménye lehet, hogy az európai légitársaságoknak teljesen le kell állítani a járataikat az USA-ba.

Az USA hasonló tiltást léptetett életbe Kínával és Iránnal szemben még januárban, ugyanakkor nincs érvényben ilyen intézkedés az Egyesült Királysággal szemben.

Az MTI az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából, a döntést Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében jelentette be.

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Leszögezte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta.

Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.