Megkezdte az egyeztetést az Egyesült Államok kormánya a légitársaságokkal és turisztikai szervezetekkel a jövőbeni utazási szabályokról, de alapvetően nem szeretne digitális egészségügyi igazolást.

A Reuters jelentése szerint Jen Psaki szóvivő ismét leszögezte, az amerikaiak számára nem szeretnének a járvánnyal kapcsolatos igazolásokat előírni, de a nemzetközi utazással kapcsolatban bonyolult a helyzet.

Elmondása szerint szövetségi szinten nem fogják nyilvántartani az oltási igazolásokat, és senkitől nem fogják ezt kérni az utazás előtt.

Fotó: AIRportal.hu

Az államokban a kórházakon és oltópontokon kívül egyéb helyeken is adnak vakcinákat, a kérdés az, hogy a kormányzat hogyan tudja biztostani az adatok helyességét és biztonságos tárolását.

Ezek után az is kérdés, hogy bár az USA a saját állampolgáraitól nem várná el az oltási vagy immunitási igazolást, egyes országok ezt kérhetik, ezeket az adatokat pedig rendelkezésre kellene bocsátani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szóvivő szerint időben tájékoztatni fogják az embereket az egészségügyi, adatbiztonsági és egyéb szabályokról, eljárásokról is.

A nagy amerikai légitársaságok még március végén kezdeményezték, hogy a kormányzat egységes szabályokat dolgozzon ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi intézkedésekre. Azt is szeretnék, ha átlátható és biztonságos módon lehetne tárolni,  hozzáférni az utasok teszteredményeihez, oltási igazolásaihoz, és az előírások nemzetközi szinten is elfogadhatók legyenek.