Elkészült a holland kormánynak szóló átalakítási koncepciójával a KLM, az elképzelés további létszámcsökkentésről és a kiadások jelentős mérsékléséről szól.

A KLM honlapján elérhető közlemény szerint az átalakítási terv beadása volt az egyik feltétele annak a 3,4 milliárd euró értékű állami pénzügyi segítségnek, amelyet még a nyáron szavaztak meg a holland királyi légitársaságnak.

A KLM Boeing 737-800-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A dokumentumban a KLM a reorganizáció mellett a stratégia újragondolását, a költségek csökkentését, pénzügyi helyzetének javítását, illetve a foglalkoztatási szabályok módosítását is megemlítette.

A légitársaság leszögezte: üzleti modellje továbbra is életképes és értékes, ugyanakkor strukturális változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a KLM átvészelje ezt az időszakot.

Ez azt is jelenti, hogy a jövőben kevesebb járat fog közlekedni, így kevesebb gépre és személyzetre van szükség, növelni kell a hatékonyságot, és környezetvédelmileg is fenntarthatóbbá kell tenni a KLM-et.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormány a támogatásért cserébe azt is elvárta, hogy a légitársaság munkavállalói is vegyék ki részüket a cég megmentéséből.

Így a dolgozók elfogadták a részmunkaidős foglalkoztatás feltételeit, és 20 százalékkal alacsonyabb lesz a fizetése a maradóknak, mindaddig, amíg a KLM vissza nem fizeti az állami hitelt.

A cég közölte, a földi kiszolgálókat, pilótákat, légiutas-kísérőket képviselő szakszervezetekkel is megállapodtak a fő lépésekről.

Eddig kétezer dolgozó önkéntesen távozott, 1500 ember határozott idejű szerződését nem hosszabbítják meg, de újabb 1000 elbocsátása várható.

Fotó: AIRportal.hu

A cég jelezte: bizonyos részlegeknél újra elérhetővé teszik az önkéntes felmondás lehetőségét.

A költségek további csökkentése érdekében további 70 olyan javaslatot vázol fel a légitársaság, amelyek segítenek a költségcsökkentésben, ezek között az idősebb repülőgépek forgalomból való végleges kivonása, költséghatékonyabb flotta üzemeltetése, valamint a beszállítókkal kapcsolatos költségcsökkentés is szerepel.

Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója a személyzet szempontjából fájdalmasnak, de szükségesnek ítélte meg a lépéseket. Emellett köszönetet mondott a dolgozóknak, hogy támogatják a terveket.