Április 1-től egy új cég fóliázza majd az erre befizető utasok bőröndjeit a Liszt Ferenc repülőtéren. Ezt a szolgáltatást már öt éve végzi egy olasz székhelyű multicég, a Truestar, a jövő héttől viszont már egy másik cégnek van erre szerződése. A Truestar pedig úgy érzi, hogy nagyon nem fair módon veszti el a helyét a reptéren a jövő héten, ezért bírósághoz is fordult – írta cikkében az Index.hu.

A Truestar saját referenciái szerint az egész világon piacvezető a bőröndök becsomagolásában, 20 ország repterein van jelen, és nem is foglalkozik semmi mással. Budapesten 2013. április 1-e óta működik, akkor 5 évre nyert szerződést a Budapest Airport pályázatán, ami most április 1-én jár le. Hogy továbbra is legyen, aki betekeri az aggódó utasok bőröndjeit, a BUD Zrt. ki is írt egy újabb pályázatot, amelyen a Truestar el is indult, viszont a pályázat beadása után furcsa dolgok történtek.

A cég egyik igazgatósági tagja, Maurizio Orsi azt állította az Indexnek, hogy a pályázatuk benyújtása után emailben megkereste őt Mirko Fechner, a Budapest Airport üzletfejlesztési vezetője, hogy rábeszélje, módosítson az ajánlatán, mert szerinte a cég irreálisan nagy bevétellel tervez, s ha ezt nem teszi, akkor diszkvalifikálják az ajánlatot.

Ezt Orsi egyrészt azért tartotta különösnek, mert már most is több pénz folyik be a céghez havonta, mint amennyit a pályázati tervbe beírtak.

Az Index szerint eléggé felpörgették a keresletet az arról szóló hírek, hogy hogy nyitogatják fel folyamatosan a bőröndöket a rakodók. Ráadásul banki garanciájuk is volt a beígért bevételre. Másrészt szokatlan, hogy a pályázat elbírálója ilyet kér egy pályázótól, amikor már látja a többi ajánlatot is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Így zajlott eddig a bőröndök fóliázása a budapesti reptér termináljain. (Forrás: Budapest Airport)

Vonakodva, de átírták a pályázatot és beadták újra kisebb számokkal. Ezután viszont kaptak egy levelet Fechnertől, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy sajnos nem ők nyerték a pályázatot, de ha majd lesz valami lehetőség, szólnak. Hogy ki nyert, vagy milyen kritériumok alapján, arról nem írtak semmit. Azóta pedig a BUD nem nagyon kommunikál az olasz céggel.

A Truestar attól tart, hogy azért íratták át a pályázatukat, hogy a BA egy másik céget hozhasson ki győztesnek.

A Truestar ezért bírósághoz fordult, hogy érvénytelenítsék a pályázatot.

A bíróság viszont még nem bírálta el a kérelmet, így valószínűleg már nem tudja az olasz cég megakadályozni a szerződéskötést, hiszen az új csomagfóliázó cég jövő hétfőtől elvileg már csomagol, úgyhogy valószínűleg szerződése is van. A Truestar pedig ezután várhatóan perelni fog.

A Budapest Airport az Index megkeresésére az alábbiakat közölte:
A Budapest Airport transzparens, fair és komoly versenytárgyaláson választotta ki a csomagfóliázás új szolgáltatóját a repülőtérre. A tendert elbíráló bizottság szerint a győztes kínálta a legjobb minőségű szolgáltatást és az ő kereskedelmi ajánlatuk volt a legjobb. Azóta értesültünk arról, hogy a korábbi szolgáltató bíróságon próbálja vitatni és megtámadni a döntést. A Budapest Airportnak azonban semmilyen kétsége nincs a versenytárgyalás törvényes lebonyolításával kapcsolatban és várakozással tekintünk az új szolgáltató színrelépése elé, ami napokon belül várható a terminálokon.