Beperelte egy repülőjegy foglalással trükköző utasát a Lufthansa, amiért az a tarifaszámítás sajátosságait kijátszva (vagy éppen számára optimálisan használva) kétezer euróval olcsóbban jutott el kiszemelt célállomására a légitársaság hálózatában.

Az angolul „hidden city”-nek nevezett trükközési módszer régóta bevett gyakorlat azon utasok körében, akik nem csak a repülőjegy akciók, és eseti kedvezmények révén igyekeznek spórolni a költségeiken egy-egy hosszú távú utazás alkalmával.

A módszer lényege, hogy az utas úgy vásárolja meg a repülőjegyet, hogy a kiszemelt célállomást átszállóreptérként jelöli meg, a foglalásban viszont aszerint választ végső úti célt, hogy a rendszer minél olcsóbb árat adjon.

Az utazás utolsó – ‘jóárasításra’ használt – szakaszát viszont már eszében sincs lerepülni az utasnak, egyszerűen kisétál a számára megfelelő, a jegy szerint csak átszálló légikikötőben.

A légitársaságok rendszerei sok esetekben az átszállásos utakra alacsonyabb tarifákat számítanak, egyes esetekben akár jelentős összeg is megspórolható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Erre repült rá a Lufthansa egyik utasa, de a cég nem hagyja annyiban

A Lufthansa Boeing 747-400-as repülőgépe Frankfurtban. (Fotó: AIRportal.hu)

A Lufthansa egyik az említett módszerrel trükköző utasa csúnyán ráfizethet a dologra, ha a német bíróság elfogadja az ellene benyújtott keresetet.

A Lufthansa azért perelte be az utast, mert így 2.112 euróval olcsóbban sikerült eljutnia Seattleből Berlinbe a fenti trükk révén – írta a Secret Flying.

A férfi Oslóból Seattlebe foglalt oda-vissza jegyet magának, frankfurti átszállással.

A repülőjegy szerinti, odaúti útvonalat természetesen le is repülte annak rendje és módja szerint: feltehetően egy fapados ‘ráhordó’ járat igénybevételével, valóban Oslóból kezdte meg az utazást.

Visszafelé azonban nem így tett, Frankfurtban már nem a norvég fővárosba tartó gépre szállt fel, hanem egy külön foglalásban vásárolt jeggyel Berlinbe repült tovább.

A trükkel átszámítva több, mint hatszázezer forintot takarított meg.

A légitársaság azt szeretné, ha a férfi kifizetné a cég szerint jogtalanul és rosszhiszeműen megspórolt összeget.

A berlini bíróság első fokon nem a cégnek adott igazat, de a Lufthansa szóvivője megerősítette, hogy benyújtották fellebbezésüket a döntés ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis a férfi megsértette a foglaláskor létrejövő légi szállítási szerződésben lefektetett általános szerződési feltételeiket.

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a trükköző utasokon a légitársaságok nem tudják behajtani utólagos követeléseiket.

Novemberben egy spanyol bíróság hozott hasonló ítéletet az Iberia egyik utasának javára, aki eszerint nem büntethető a ‘kiskapu’ kihasználásáért.

A „hidden city” foglalásokra ezzel párhuzamosan már külön oldalak, például a skiplagged.com jöttek létre, amelyek algoritmusaikkal keresik az olcsóbb, de annál kockázatosabb utazást jelentő jegyeket.