Kilátástalan és tervezhetetlen helyzet állt elő a turizmusban a koronavírus-járvány miatt, ezzel indokolta megszűnését a 25 éve működő Robinson Tours, amely 2018-as árbevétele alapján az első tízben szerepelt a magyar utazásszervezők között. A cég februártól indított volna heti rendszerességgel charterjáratokat Hajnan szigetére a kazah Sunday Airlines Boeing 757-eseivel.

Befejezi működését a Robinson Tours utazási iroda, a 25 éve a piacon lévő, 80 alkalmazottat foglalkoztató iroda szombaton a honlapján jelentette be, hogy a járvány miatt „leteszi a lantot” – írta az MTI.

Forrás: LHBPairside – Facebook

A Robinson Tours indította volna idén februártól heti rendszerességgel a charter járatait a Dél-kínai-tengeren fekvő Hajnan-sziget legdélebbi részén lévő Szanja (angol átirat szerint Sanya) városába.

A járatokat a tervek szerint a kazah Sunday Airlines Boeing 757-200-as repülőgépeivel teljesítették volna, egy közbenső technikai leszállással.

Az már az év elején kiderült, hogy a „Kelet Hawaii-ának” is nevezett szigetre a járatok nem indulnak el, bár akkor a járvány még csak Ázsiában terjedt. Az indulást februárban szeptember 27-re halasztották.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az iroda a közleményében hangsúlyozta, hogy nincs külföldön utasa, és a vagyoni biztosítéka elegendő a befizetett összegek visszatérítésére.

Azt írták, 25 év és több százezer kiszolgált vendég után lezárnak egy korszakot, miután a koronavírus-járvány miatt eddig még nem tapasztalt utazási és egyéb korlátozások léptek világszerte életbe. Határokat zártak le, leállt a légi forgalom, bezártak a szállodák, éttermek, múzeumok és a hétköznapi élet is korlátok közé szorult.

„Több hónapra leállt az üzleti élet sok gazdasági szektorban, elsőként a turizmusban, teljesen lenullázva a bevételi oldalt” – írták.

Az utasoknak az út lemondása esetén 14 napon belül kell visszakapniuk a befizetett összeget. Ezt idáig minden esetben betartotta az iroda, így volt ez 2020 januárjában is, amikor több száz utas előlegét kellett visszafizetniük a hajnani járataik törlései miatt.

Azonban a mostani, nagy mennyiségű lemondott út mellett, az új utak foglalásának elmaradása példátlan esemény – hangsúlyozták.

„Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni” – közölte az iroda.