Megszünteti a Dreamlinerek gyártását az everetti létesítményben a Boeing, a szélestörzsű típust 2021-től már csak a dél-karolinai Charlestonban készítik.

Az amerikai gyártó lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, jelenlegi becsléseik szerint 2021 közepén szűnhet meg az everetti gyárban a Dreamlinerek összeszerelése, a döntést a cég a koronavírus-járvány miatti gazdasági helyzettel, a cég átszervezésével és a csökkenő kereslettel indokolta.

Forrás: Boeing

Everettben a Boeing a szélestörzsűeket gyártja a világ legnagyobb légterű épületében, innen gördülnek ki a légierő számára készített gépek is.

Közleményében a Boeing hangsúlyozta, a program hosszútávú jövőjének biztosítása miatt kénytelen konszolidálni a gyártást, így havi 6 példány fog készülni a 787-esből a jövő évtől.

A Boeing júliusban készített egy tanulmányt, amely felmérte a helyzetet, ebből a cég vezetői azt olvasták ki, hogy sokkal hatékonyabban tudnák gyártani a típust, ha csak egy telephelyen zajlana a munka.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azt még vizsgálják, hogy az átalakítás miatt hány ember állása szűnik meg Everettben, és hány embert tud majd a charlestoni üzem átvenni.

Forrás: Boeing

A Dél-Karolina állambeli Charlestonban működő összeszerelő sort csak a Dreamlinerek gyártására, a munkabér-költségek csökkentésére, valamint a Washington államtól és Seattle körzetétől való függés enyhítése érdekében építette fel a Boeing, nem is olyan régen.

Csak itt gyártják a legnagyobb befogadóképességű 787-10-es változatot, és itt készülnek a Dreamlinerek kompozit törzselemei is. Az innen kikerülő repülőgépek minőségével számos probléma merült fel az elmúlt években, egyes légitársaságok – például a Qatar Airways – ki is jelentették, hogy nem kérnek a dél-karolinai gyárban készült 787-esekből, csak Everettben összeszerelt példányokat hajlandók átvenni.