Novemberben bezárja glasgow-i bázisát a Ryanair, az ottani gépét pedig Edinburgh-ba helyezi át, ahonnan egyúttal tizenegy új járatot is indít majd. 

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás

Az ultra low-cost légitársaság az utasokat terhelő világviszonylatban is kirívóan magas illetékek (APD – departure tax) és a gyér kereslet miatt döntött glasgow-i bázis bezárása mellett. A kevés utas miatt az ugyanis már nem üzemeltethető nyereségesen.

A skót főváros repterén működő bázisán ellenben jelentősen bővít a ír cég, innen rögtön tizenegy új útvonalat jelentett be: Berlinbe, Derrybe, Gothenburgba, Hamburgba, Liszabonba, Memmingenbe, Stockholm Skavstaba, Rigába, Sevillába, Szófiába és Tallinnba – írja az Airways Magazine.

Ezekhez novembertől hozzájön még a korábban Glasgow-ból kiszolgált öt célállomás, ezeket ugyanis a légitársaság nem szüntetni meg hanem – hasonlóan a korábban ott állomásoztatott gépéhez – áthelyezi a skót fővárosba.

Ezzel negyvenötre nő a Ryanair Edinburgh-ból kiszolgált útvonalainak száma. A cég tavaly erről a reptérről 3,5 millió utast szállított, 29 célállomásra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nem könnyítik meg a cég életét a szakszervezetek

Mint arról mi is beszámoltunk, a Ryanair dolgozói a húsvéti időszakban, és április elején sztrájkra készülnek, mivel a cég szakszervezetekkel folytatott tárgyalásai megrekedtek. A portugál légiutaskísérők érdek képviselete mellett a fapados cég legnehezebben az ír pilóta szakszervezetekkel birkózik, a tárgyalóasztalnál egyik fél sem szeretne engedni.

Az ellentétek nemrég odáig fajultak, hogy az európai pilótákat nem hivatalosan képviselő Európai Munkavállalókat Képviselő Tanács (EERC) nemrég nyílt levelében lemondásra szólította fel a Michael O’Leary-t, a cég hírhedten szabad szájú vezérigazgatóját.