Bezárja nürnbergi és stockholmi bázisát a Ryanair, mert a jövő nyári menetrendet a Boeing 737 MAX-ok hiánya miatt jelentősen vissza kellett vágnia. A gép légialkalmassági engedélyét kiadó Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) vezetője jövő héten tanúskodik a kongresszus illetékes bizottsága előtt.

A Flightglobal a légitársaság közlésére hivatkozva azt írta, a korábbi 20 helyett már csak 10 MAX meglétével számol a Ryanair a 2020-as nyári menetrendi időszakban, ezért újra csökkentenie kellett a kínált kapacitást.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a már meghirdetett menetrendet is módosítani kell, és a típus átadásának leállítása miatt a nürnbergi és stockholmi bázisokat 2020-ban be kell zárni. A német városban kettő, Skavstán négy gépet állomásoztat a fapados légicég, amely hangsúlyozta, hogy a bezárás kizárólag a MAX-ok hiányára vezethető vissza.

A Ryanair közölte továbbá, hogy más bázisokon is kénytelenek lesznek visszafogni a kapacitásokat.

Ez ügyben folyamatosan tárgyalnak a dolgozókkal, az őket képviselő szakszervezetekkel és az érintett repülőterek üzemeltetőivel a végleges menetrenddel kapcsolatban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Európa legnagyobb fapados légitársasága az eredeti tervek szerint még 58 Boeing 737 MAX típussal számolt a 2020. március végén induló nyári menetrendi szezonban. Ezt az amerikai keskenytörzsű idén tavaszi földre parancsolása miatt később 30-ra, majd ősszel 20-ra csökkentette, ez mérsékelte nemrég 10-re, de a MAX újbóli forgalomba helyezésének csúszásával ez a szám tovább csökkenhet.

Ezzel kapcsolatos a hír, hogy Steve Dickinson, a jóváhagyást végző Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) vezetője december 11-én tanúskodik a kongresszus illetékes bizottsága előtt a MAX engedélyeztetési eljárásával kapcsolatban.

A jogalkotók korábban már nemtetszésüket fejezték ki, amiért az FAA nagyon sok feladatot a Boeingre bízott.

A Reuters hírügynökségnek a múlt héten amerikai tisztviselők azt mondták: rendkívül valószínűtlen, hogy az FAA december vége előtt újra kiadja a gép légialkalmassági engedélyét.

Forrás: Twitter