Blockchain alapú technológiát fejlesztene a Lufthansa és az SAP, ehhez versenyfelhívást tettek közzé a szakértők körében. A tervek szerint a légitársasági üzemelés, az utasélmény fokozása és a beszállítói hálózat fejlesztése terén vennék használt a blokkláncolat alapú technológiának.

A légicégek közül elsőként szeretné kihasználni a Lufthansa a blokklánc alapú technológiát, ezért fogott össze az SAP-val. Mint íták, a pénzvilágban használt technológia már megmutatta, hogy mire képes, és azt is, mire lehetne használni a turizmusban, közlekedésben.

A két társaság minden, a blockchainben járatos szakértőt felkér arra, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz és álljanak elő ötleteikkel.

Thorsen Dirksa, az Eurowings vezérigazgatója, a Lufthansa-csoport elnökési tagja azzal magyarázta a felhívás közzétételét, hogy a blockchain ma a legígéretesebb technológia, és a Lufthansa digitális stratégiájában nagy hasznát vennék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két társaság három kategóriára osztotta a kihívásokat: légitársasági, utazási, illetve beszállítói kategóriákat hoztak létre. A légitársaságiba azok a megoldások kerülhetnek, amelyek a légitársasági üzemelés pontosságát, kiszámíthatóságát javítják például a szervezetek közti adatcsere biztosításával.

Az utazási kategóriában az utasélményt fokozó megoldások szerepelnek majd, amelyek plusz hozzáadott értéket képviselnek, így az utazás hatékonyabb, kényelmesebb, egyszerűbb lehet például azzal, hogy az átszálláshoz szükséges adatokat biztosítják.

A beszállói részlegben a beszállítói és karbantartói láncolat még nagyobb átláthatóságának elérése a cél. Ezek a területek kiemelten fontosak egy légitársaság biztonságos üzemeltetése szempontjából.

Forrás: Lufthansa

A két cég augusztus végéig várja az ötleteket, ezeket megszűrik és a kiválasztott projektekkel az SAP blockchain szakértői és a Lufthansa emberei foglalkoznak tovább az ötletgazdával közösen. Az utolsó államos a Lufthansa Innovációs Fóruma lesz, amikor a menedzsment előtt kell prezentálni. A nyertesek egy pilot projektet kezdhetnek a Lufthansánál.

A blockchain, vagy magyar blokklánc egy új technológia, amelynek egyes elemei már korábban is léteztek, ezek összekapcsolásával jött létre a ma ismert blockchain, amely gyakorlatilag egy elosztott adatbázis. Korábban ezek még csak adatokat tudtak tárolni, mára viszont futtatható kódok, programok is lehetnek ezekben az adatbázisokban. A bevitt adatokat hamisítást, módosítást kizáró technológiával kezelik. Ezeket a futtatható kódokat használhatják fel a turizmus, légiutazás területén például az ügyfélszolgálat, a jegyértékesítés, panaszkezelés, tranzakciók területén.