A Boeing vezérigazgatója szerint a következő évtizedben már biztosan utazhatunk vezető nélküli légitaxikon, a fejlődés ugyanis gyorsabb, mint azt bárki gondolná.

Dennis Muilenburg a Los Angeles Times szerint arra alapozta optimizmusát, hogy prototípusok már most is készülnek, amely azt mutatja, hogy a technológia megvalósítható, és a légitaxik, valamint a drónos áruszállítás lehet az iparág következő nagy dobása.

Emiatt aztán mindenki “rárepült” a személy- és áruszállító drónok piacára, az Airbuson és a Boeingen kívül az Uber és a UPS is foglalkozik vele, de mindaddig nem fog egyetlen ilyen drón sem repülni, amíg a hatóságok nem kezdik el szabályozni a közlekedésüket. Ez pedig nem egyszerre fog megtörténni.

A Boeing220 kiló árut szállítani képes drónjának terve. (Grafika: Boeing Company)

Az Airbus Helicopters donauwörth-i üzemében tett közelmúltbeli látogatás során a gyártó bemutatta a CityAirbus koncepciót, amelynek technikai paraméterei már adottak, de az Airbus is a hatóságokra vár.

Az ágazat most még csak hobbiszinten létezik, de rövid időn belül egész iparág fog a nagy, vezető nélküli eszközök köré épülni. Muilenburg szerint komplett közlekedési rendszert hoznak majd létre a drónok miatt, amelyek a felhőkarcolók között is képesek lesznek közlekedni a mesterséges intelligencia segítségével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing tavaly vásárolta fel a légiközlekedéssel kapcsolatos kutatómunkát végző Aurora nevű céget, amely már kidolgozta saját utasszállító drónjának koncepcióját, és vegyesvállalatot hozott létre a hibrid meghajtással foglalkozó HorizonX-szel együtt ezzel is mutatva, hogy komolyan gondolja a drónok helyzetét a jövőben.