Budapest és Magyarország kelet-európai regionális kereskedelmi elosztó központ szerepéről is szó volt azokon a megbeszéléseken, amelyeket a budapesti repülőtér képviselő folytattak kínai partnereikkel Sanghajban. A dél-kínai metropolisz ad otthont a világ legnagyobb közlekedési és logisztikai szakmai találkozójának, amelynek keretében a Budapest Airport is bemutathatta a magyarországi fejlesztési lehetőségeket a kínai és a nemzetközi légi szállítmányozási cégek képviselőinek – adta hírül közleményében ismét a reptérüzemeltető.

René Droese prezentációja. (Forrás: Budapest Airport)

Személyszállító és cargo-járatok elindításának a lehetőségeiről is szó volt a Budapest Airport és a kínai légitársaságok, logisztikai cégek vezetőinek kétoldalú találkozóin a „Transport Logistic – China” nemzetközi fórum keretében.

A világméretű kiállítást évente felváltva Münchenben illetve Sanghajban rendezik.

Az Air Cargo China kiállítás megnyitó sajtótájékoztatóján Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója beszélt Magyarország és a budapesti repülőtér kedvező logisztikai elhelyezkedéséről, aminek révén kiváló regionális elosztó központot lehet kialakítani a jövőben.

„A budapesti repülőtér számos előnyt kínál a kínai és nemzetközi logisztikai cégeknek egyaránt, különös tekintettel az e-kereskedelemből származó, vagyis az online rendelt termékek piaca terén. Ez utóbbi szegmens napjainkban Magyarországon is kiemelt fontosságú, 2017-ben a teljes hazai kiskereskedelem 4-5%-át tette ki.” – hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzáfűzte: „Idén újabb nagyszabású logisztikai beruházást indítunk el Cargo City néven, amit már egy év múlva használatba vehetnek a partnereink.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sanghaji fórumon a Budapest Airport a hamburgi és a düsseldorfi testvér-repülőterekkel közös standon állított ki.

A magyarországi szakemberek több új, potenciális cargo-járat elindításáról is folytattak egyeztetéseket és jelentős érdeklődést tapasztaltak kínai részről az Egy Övezet – Egy Út programhoz illeszkedően.

A sanghaji fórumon a Budapest Airport vezetői magyar borok kóstolására is meginvitálták kínai és más nemzetiségű partnereiket, ezen a találkozón is részt vett Bolla Szilárd, Magyarország sanghaji főkonzulja, aki kiemelt jelentőségű támogatást nyújt a Budapest Airport részére a kínai járatok elindításához, illetve az üzleti találkozók megszervezéséhez is.

Fotó: AIRportal.hu

„Az elmúlt években a kínai gazdasági és politikai döntéshozók is kiemelt figyelmet fordítottak a közép-kelet európai régióra, így fontos, hogy ezt a kitüntetett figyelmet Magyarország a lehető legjobb módon használja ki saját külgazdasági céljainak eléréséhez. Jelenleg Budapest nem rendelkezik közvetlen légi összeköttetéssel a kelet- és dél-kínai, valamint délkelet-ázsiai térségbe, így mostanra már hiánypótlóvá vált a járat beindítása.” mondta Bolla Szilárd, Magyarország sanghaji főkonzulja.

Azt is kifejtette, hogy „Kína a világ legnagyobb turista küldőországa, a térségünkbe irányuló turistaforgalom dinamikusan növekszik. Sanghajban Kína-szerte a legmagasabb az egy főre jutó elkölthető jövedelem, a Jangce-deltájában rendkívül gyorsan növekszik a társadalmi közép- és felső osztály aránya, ők külföldi utazásaik során a legtöbbet költő turisták közé tartoznak. Úgy vélem, most minden együtt áll ahhoz, hogy gazdasági és kulturális érdekeinket is képviselje egy Sanghaj-Budapest közvetlen légi járat, amelynek előmozdításán hazai partnereinkkel együtt intenzíven dolgozunk.”