Ötven darab biztonsági tájékoztató kártyát tulajdonított el valaki a múlt héten első alkalommal Bécsbe érkező EVA Air Boeing 777-300ER repülőgépének fedélzetéről.

Az első Boeing 777-300ER-rel teljesített EVA Air járat vízsugaras köszöntése Bécsben. (Forrás: EVA Air/Aviareps) | © AIRportal.hu

Az első Boeing 777-300ER-rel teljesített EVA Air járat vízsugaras köszöntése Bécsben. (Forrás: EVA Air/Aviareps)

A tolvaj(ok) feltehetően az eseményre meghívott látogatók voltak, akik az ünnepség részeként tartott repülőgépbejárás és fedélzeti bemutató alatt lophatták el a félszáz, utasoknak szóló biztonsági tájékoztatót.

A lopást a Bécs – Bangkok – Tajpej járat személyzete fedezte fel az eseményt követően, amikor az utasfedélzetet felkészítették a visszaútra.

Ahhoz, hogy a járat elindulhasson, a repülőgépen és a légitársaság bécsi bázisán fellelhető

összes tartalék biztonsági tájékoztatót fel kellett használni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Austrian Wings portál cikke szerint a fedélzeti bejáráskor néhány meghívott repülésrajongó a repülőgép hátsó részében maradt, miközben a meghívottak többsége számára a személyzet a business classt és a pilótafülkét mutatta be, bár a személyzet nem vette észre azonnal, ekkor történhetett a lopás.

A portál cikkének megjelenése után kiderült, hogy a biztonsági tájékoztatók eltulajdonításáért feltehetően egy 16 éves, magát újságírónak, vagy bloggernek kiadó fiatal a felelős, aki számos olyan Facebook csoportnak tagja, melyek a kártyák cseréjével és kereskedelmével foglalkoznak.

A repülőgépek fedélzetén elhelyezett biztonsági tájékoztató kártyák népszerűek a gyűjtők körében, általában 10 eurós árakon értékesítik darabját repülős bolhapiacokon, online hirdetésekben és internetes aukciókon. A ritkább példányok ennek az összegnek a sokszorosáért is gazdát cserélhetnek.

Az Eva Air új festése a légitársaság 22. Boeing 777-300ER repülőgépén. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Az Eva Air új festése a légitársaság 22. Boeing 777-300ER repülőgépén. (Fotó: Boeing Company)


A biztonsági tájékoztató kártyákat tilos eltávolítani a repülőgépek fedélzetéről, mivel azok a repülőgépek biztonsági tartozékainak számítanak. Ugyanakkor a repülőgépek személyzete, vagy a légitársaságok általában szívesen adnak egy-egy darabot a gyűjtőknek, hiszen kis értékű tárgyról van szó és néhány cseredarab mindig található a repülőgépek fedélzetén.

A botrányról az osztrák légiközlekedéssel foglalkozó portálok is beszámoltak, ezek után pedig nyilvánvaló, hogy a repülőtér és a légitársaság is elővigyázatosabb lesz, amikor a hasonló események meghívotti listáit állítják össze.

Az ötven kártya eltulajdonítása ezúttal komoly problémát okozhatott volna, ha pont az első járatot kellett volna törölni, vagy a felszállását késleltetni a tömegesen hiányzó biztonsági tájékoztatók miatt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!