Bővítik a kolozsvári nemzetközi repülőtér utasterminálját, illetve a repülőgépek kiszolgálására szolgáló előteret az utasok nagy száma és a bővülő járatok miatt, a beruházás értéke 365 millió lej (28 milliárd forint), amelyből 129 millió (9,8 milliárd forint) uniós finanszírozás.

Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb repülőterén évek óta gondot okoz a zsúfoltság.

Most elsősorban az induló külföldi járatok utasterminálját növelik, 7200 négyzetméterrel, és két új beszállókaput is nyitnak, illetve a forgalmi előteret is megnövelik 9000 négyzetméterrel.

Az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér vezetősége közleményében arról is tájékoztatott: új beszállókaput nyitnak ugyanakkor az induló belföldi járatok számára is, amelyek száma szintén megnőtt az elmúlt időszakban.

A mostani bővítés átmeneti megoldás, a repülőtér vezetése hosszabb távon újabb utasterminált építene – idézte a Monitorul de Cluj hírportál David Ciceo reptérigazgatót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Cluj Airport

A kolozsvári repülőtér vezetősége nemrég közölte, hogy az utasforgalom az első negyedévben meghaladta a járvány előttit: mintegy 600 ezer utas fordult meg a légikikötőben, hat százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában, és 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Számításaik szerint májusban elérhetik az egymillió utast, egy hónappal korábban, mint tavaly.

A légikikötőben 2022-ben 2,26 millió utas fordult meg, idén a 3 milliót is meghaladja majd számuk.

A kolozsvári repülőtérről kilenc légitársaság üzemeltet járatokat több mint 50 úti célra. A nyári idényben újabb járatok indítását tervezik, és a meglévők is gyakrabban közlekednek majd.