Lerakták a Eurocontrol új operatív központjának alapkövét, amely az integrált hálózatirányításnak (iNM) ad majd helyet.

Az európai áramlásszervező digitális átalakulási programjának részeként az új épületben a legfejlettebb informatikai rendszereket telepítik majd a szakemberek.

A 20,5 millió euróból épülő, 6000 négyzetméteres épületben az új munkaterem mellett különböző munkaállomások, látogatói galéria és konferenciatermek is lesznek.

Utóbbiak a hagyományos szerepük mellett akár kríziskezelő központként is funkcionálhatnak majd.

Ezzel biztosítható, hogy a következő évtizedben akár napi 35 ezer járatot is biztonságosan és hatékonyan kezeljen a 43 országot lefedő hálózat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az új központ látványterve (Forrás: Eurocontrol)

A tervezés és kivitelezés során kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság, az új épületnek a Eurocontrol szeretné megszerezni a legmagasabb ökológiai minősítést. A környezetbarát anyagok – például fa – használatával, napelemek telepítésével és kiváló minőségű szigetelőanyagok beépítésével jelentősen csökken majd az üzemeltetés karbonlábnyoma.

A Eurocontrol már 25 éve látja el az európai áramlásszervezési és kapacitásgazdálkodási feladatokat. Az utóbbi években azonban a légtérfelhasználók megnövekedett száma mellett az egyre dinamikusabbá váló légtérgazdálkodás és a határokon átnyúló működés miatt jelentősen több lett a feldolgozandó adatok mennyisége.

Hogy feladatait továbbra is maradéktalanul el tudja látni a szolgáltató, az új épületben fejlett digitális rendszereket telepítenek. Ráadásul az operatív rész az aktuális forgalom függvényében alakítható, így biztonságosabb, gazdaságosabb és hatékonyabb működés érhető el, amely az egyik fő követelmény volt a Eurocontrol részéről.

Az új rendszer – az iparágban megszokottnak megfelelően – kezdetekben párhuzamosan fog működni a régi központtal, aztán 2023 harmadik negyedévétől teljes mértékben átveszi annak feladatait. Az ezt követő 10 évben pedig az iNM digitális fejlesztési programban lépésről-lépésre tovább fejlődik, kiszolgálva a légitársaságok és légiforgalmi szolgáltatók igényeit.