Budapesten már életbe lépett a Wizz Air új poggyászszabálya, az utasoknak fel kell adnia a kézipoggyász méretű csomagot – közölte hétfőn a pénteki hírekre reagálva a magyar hátterű légitársaság lapunkkal.

A cég az AIRportal.hu megkeresésére válaszolva azt írta, a budapesti bázisról induló azon utasok, akik nem vásároltak WIZZ elsőbbségi beszállást csak egy kis táskát vihetnek fel a repülőgépre. A legfeljebb 55x40x23 cm méretű és a 40x30x18 cm-nél nagyobb kézipoggyászokat indulás előtt ajánlott feladni az utasfelvételi pultnál, ám a beszálló kapunál továbbra is le lehet adni azokat.

Mint arról pénteken írtunk, a Ryanair után a Wizz Air is bejelentette a poggyászszabály módosítását, de annak bevezetéséről nem adott konkrét információkat. Annyit írtak, hogy fokozatosan vezetik be.

Forrás: Ryanair

A Wizz Air nem adott választ arra, hogy a többi repülőtéren mikortól vezetik be az intézkedést, és arra sem, hogy mikortól lesz a teljes hálózaton érvényben az új szabály.

A Ryanair november 1-jével vezeti be új, csomagra vonatkozó szabályait általánosan, de azokat a szeptember 1-je utáni foglalások után már előbb érvényesíteni fogja. A módosítás lényege, hogy az kézipoggyász méretű csomagot csak azok az utasok vihetik fel, akik megvették 6 euróért az elsőbbségi szolgáltatást, vagy 8 euróért a foglalás után a kiegészítő csomagdíjat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: TSA

Mindezzel azok járnak a legrosszabbul, akik eddig csak egy kézipoggyásszal mentek el hosszúhétvégére, nekik ugyanis mostantól be kell állniuk a check-in pultos sorba, holott korábban ezt a lépést kihagyva egyből az utasbiztonsági átvizsgálásra tudtak menni. A célállomáson pedig meg kell várni a többi poggyásszal együtt, hogy kiadják a csomagot a többi, feladott bőrönddel együtt.

Ez a szabály azoknak is kellemetlen újítást jelent, akik saját maguk szervezték meg átszállásukat. Nekik ugyanis ki kell menni a tranzit zónából, fel kell venni a csomagokat, amelyeket újra fel kell adni és újra át kell menni az átvilágításon. Ezzel jelentősen megnő a csatlakozási idő, nagyobb repülőterek esetében akár 2 órát is érdemes pluszban rászámolni a csatlakozásra.