A Légiközlekedési Kulturális Központ és a Smartwings légitársaság szervezésében október 25-én háromszor indult el Budapestről Budapestre a légitársaság sétarepülést teljesítő Boeing 737-800-as repülőgépe.

A 47 perces repült idejű járatokat a cseh gyökerű légitársaság egyetlen magyar lajstromjelű Boeing 737-800-asa teljesítette. A HA-LKG azonosítójú repülőgép teljes egészében magyar személyzettel, köztük Szakács Gáborral a magyar leányvállalat főpilótájával repülte a járatokat.

Bár az időjárás nem volt ideális a sétarepüléshez, az utasoknak nem mindennapi látványban lehetett részük a felhők felett, mert a 737-es a szokásos utazómagasságnál jóval alacsonyabban, maximum 18 000 lábon (5600 méteren) repült, és időnként az alant elterülő táj is láthatóvá vált.

Az eredeti tervek szerint a sétarepülés Budapest mellett a Dunakanyart, a Balatont, a Bakonyt érintette volna.

A HA-LKG mindháromszor ugyanazt az útvonalat repülte le.

Emellett a személyzet a normál járatoktól eltérően érdekes információkat osztott meg a repülőgépről és az útvonalról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A sétarepülés a koronavírus-járvány szülte formájában Európában elsőként Magyarországon valósult meg az ausztrál Qantas és két ázsiai légitársaság hasonló járatainak mintájára.

Az utasbiztonsági ellenőrzés előtt minden utas testhőmérséklet-mérésen esett át, valamint a program teljes időtartama alatt kötelező volt a szájat és orrot elfedő maszk viselése.

Leszállás után az utasok az LKK túravezetőivel és felújított Malév-autóbuszaival másfél órás reptérlátogatáson vettek részt.

A járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt nagy érdeklődés volt a járatok iránt, így három gépet is sikerült megtöltenie a szervezőknek. Amint korábban megírtuk, az ablak melletti helyekre 35 ezer forintért, középső és folyosó melletti helyekre 26 ezer forintért válthattak jegyet az érdeklődők.

Képgaléria a sétarepüléséről