Országon belüli áruszállításra használna két A400M típusú katonai taktikai szállítógépet egy indonéziai állami vállalat.

Az Indonéz Légierő alig öt napja jelentette be, hogy két Airbus A400M Atlas taktikai teherszállítót vásárol az európai gyártótól, de máris van rá civil jelentkező, aki igénybe venné. Erre azért van lehetőség, mert az ország olyan gépeket kért, melyek nem rendelkeznek semmilyen haderő-specifikus felszereltséggel, vagyis kizárólag szállításra alkalmasak.

Az indonéz állam tulajdonában álló, Indonesia Trading Company (ITC) a két, majdan az ország légierejének üzemeltetésében álló A400M típusú, eredetileg katonai teherszállításra tervezett repülőgépet használna Indonézián belüli áruszállításra.

Az indonéz légierő honlapján megjelent közlemény szerint támogatnák a projektet, ez valószínűleg annyit jelent, hogy személyzetet is biztosítanának a gépekhez.

A Brit Királyi Légierő A400M-je felszállás közben Budapestről (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Erre azért van szükség, mert az ITC egy vegyipari termékekkel foglalkozó cég, nem üzemeltet, és nem is kíván üzemeltetni semmilyen repülőgépet – írja a Flightglobal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus Indonéziát az eddig igen nehezen fogyó A400M potenciális piacának tartja, és aktívan kampányol is, hogy az országban, és akár a szélesebb régióban megrendelést szerezzen a típusra.

2017 márciusában az európai gyártóval szándéknyilatkozatot írt alá a Pelita Air Service, mint a típus potenciális vevője, az indonéz űrhajózással foglalkozó konzorcium vezetője. Ezen ügylet keretében konkrétabb előrelépés máig nem történt.

Az eredetileg a haderőkben való alkalmazásra tervezett szállítógépek civil alkalmazása nem teljesen ismeretlen a világon, a Qatar Airways katari királyi család számára fenntartott VIP flottájában, a Qatar Amiri Flightban üzemeltet egy Boeing C-17 Globemaster III típusú gépet. Ez a gép jellegzetes, a Qatar Airways-ével majdnem teljesen megegyező festést visel, csak ‘airways’ feliratok nélkül, és a királyi család nagyobb méretű tárgyait, esetenként lovait hivatott szállítani.