Az eredetileg üzleti típusnak kifejlesztett Cessna Citation 550-es speciálisan felszerelt négy példányával bővíti flottáját a légi tűzoltásra szakosodott kanadai Coulson Aviation. A kis sugárhajtásúak a következő szezontól felderítő repülésekkel és az oltógépek rávezetésével segítik a tüzek elleni harcot.

A cég elnöke és üzemeltetési igazgatója az Ainonline-nak elmondta, a négy Citation 550-est korábban az amerikai szövetségi határőrség és vámhivatal üzemeltette.

Hozzátette, az eddig sem mindennapi feladatokat ellátó példányokra a konfiguráció miatt esett a cég választása: gyárilag fel vannak szerelve külső kameraporttal és más speciális berendezésekkel, és modernizált, digitális műszerekkel ellátott a pilótafülkéjük.

Emellett döntő szempont volt, hogy gyorsabbak és nagyobb a hatótávolsággal rendelkeznek, mint a hasonló feladatkört ellátó turbólégcsavaros repülőgépek, egy pilótával is üzemeltethetők, és alacsonyan repülve, kis sebességnél is jól lehet manőverezni velük.

A megfigyelésre eddig csak Sikorsky S-76 helikopterek álltak a Coulson rendelkezésére, ezek teljesítményénél így jóval több várható Citation 550-esektől, amelyek kettős feladatot kapnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyrészt a tüzek felderítésére használják majd őket: valós idejű adattovábbításra alkalmas, eredetileg rendvédelmi alkalmazásra készült fedélzeti rendszereik műholdas adatkapcsolaton továbbíthatnak az oltást koordináló központokba adatokat, valamint nagyfelbontású normál és hőkamerás képeket.

Forrás: Coulson Aviation

Másrészt a rávezetés lesz a dolguk, ennek révén a levegőből ledobott oltóanyag is pontosabban jut célba. A tartályokkal felszerelt tankergépek – átalakított Lockheed C-130-asok és Boeing 737-esek – előtt repülve az 550-esek vezetik rá előbbieket a dobási zónára, amely fölött füstjellel mutatják meg, hol van a célterület.

Az első Cessna Citation 550-est a Flightcraft üzemében végzett átfogó karbantartás és átfestés után már megkapta a Coulson Aviation, a belső teret és néhány berendezést már a saját csapat szereli be, a nemrég az új-dél-walesi tűzoltóságnak átalakított, hasonló gépeken szerzett tapasztalatok alapján.