Hivatalos Twitter posztban jelentette be a Turkish Airlines, hogy az eredetileg tervezett október 28-i dátum helyett csak 2018. december 31-én költözteti át összes járatát az új isztambuli óriásreptérre.

Forrás: Istanbul Grand Airport

A repülőtér megnyitása ugyanakkor nem csúszik, 2018. október 29-től néhány járat már elindul az új repülőtérről.

A Turkish Airlines a téli menetrend kezdetétől az új isztambuli repülőtérről Ankara, Antalya, Izmir, Baku és Ercan irányába indít majd járatokat, ezek a korábban kiadott menetrendhez képest addicionális járatok lesznek, azaz az útvonalakat párhuzamosan a régi, Atatürk reptérről is repülik az átmeneti két hónapban.

Mindez azt is jelenti, hogy az isztambuli régi reptér, az Atatürk még év végéig változatlanul üzemel.

A várható csúszásról még múlt hét végén közölt meg nem erősített információkat a német Handelsblatt, de a repülőteret fejlesztő és a jövőben üzemeltető cég még mindig nem közölt hivatalos információt a csúszásról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyes értesülések szerint a csúszás annak a következménye, hogy a repülőtér építésén dolgozó munkások több alkalommal sztrájkoltak és demonstráltak a rossz munkakörülmények és a rájuk nehezedő rendkívül nagy nyomás miatt. Szeptember közepén állítólag több mint 500 építőmunkást vett őrizetbe a rendőrség.

A BBC tudósítása szerint az építkezés kezdete óta több mint 30 építőmunkás veszítette életét, de a tényleges szám még ennél is magasabb lehet a dolgozók álláspontja szerint.

A lap információi szerint az partnereket, vállalkozásokat a kiesés miatt a kormány kompenzálja majd.

Megnyitásakor a repülőtér éves utaskapacitása 90 millió lesz, melyet később 200 millióra bővítenek a tervek szerint.