Csődközelbe került a South African Airways, a társaságnak elfogytak a készpénz tartalékai, a következő hónapban már fizetést sem biztos, hogy tud utalni és csődvédelembe kényszerül.

A BBC tudósítása szerint erről egy parlamenti képviselőnek megküldött pénzügyi értesítő árulkodik, a dokumentumokba a BBC is betekintett. A kivonat arról tanúskodik, hogy a South African Airways több sebből vérzik, szórja a készpénzt, és hamarosan arra sem lesz képes, hogy bért fizessen több mint 10 ezer dolgozójának.

A dokumentum szerint októberben ugyan javulhat a helyzet, a légitársaságnak mindenképpen szüksége lenne egy átszámolva 45 millió fontos kormányzati mentőcsomagra. Ez azonban mit sem érhet, mert az előrejelzések azt mutatják, hogy decemberben jelentős, 35 millió fontos pénzkiáramlás várható a társaságnál.

Addig pedig nem várható, hogy a cég anyagi helyzete jelentősen javuljon, mivel az elmúlt években folyamatosan veszteséggel üzemelt. Musa Zwane, a légicég vezérigazgatója az elmúlt hónapokban azon volt, hogy összeállítson egy olyan reorganizációs tervet, amely gatyába rázza a légicéget.

A South African Airways különleges, olimpiai festésű Airbus A340-300-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A BBC szerint júniusban az állami kincstár 125 millió fontot fizetett ki a Standard Chartered Banknak egy meglévő hitel törlesztésére, de megtagadta újabb hitel biztosítását. A cég már márciusban kérte az államot, hogy juttassa 560 millió font friss tőkéhez céget, de erről várhatóan csak októberben születik döntés. Az viszont a brit hírszolgálat szerint egyáltalán nem biztos, hogy meg is kapják ezt, mivel évek óta milliós veszteségek mellett tudott csak üzemelni a légitársaság.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Legutóbbi, 2016-os pénzügyi évről szóló beszámolója szerint a South African átszámítva 74,5 millió font veszteséget termelt, de a tendencia javul, egy évvel korábban még 286 milliós fontos mínuszban volt.

Az 1934-ben alapított South African Airways jelenleg 54 gépes flottát üzemeltet, amellyel 42 célállomásra közlekedik, tavaly 7 millió utast szállítottak, a gépek kihasználtsága átlagosan 77 százalék volt.