Anyagi nehézségei miatt csődvédelmet kért az Egyesült Államokban a Philippine Airlines, de a lépés a járatok teljesítését nem befolyásolja.

A Bangkok Post az AFP hírügynökség alapján számolt be arról, hogy a manilai központú légitársaság 2 milliárd USA-dollár értékű hitelállománnyal küzd, ezért elengedhetetlenné vált a vállalat reorganizációja.

A tervek szerint a Fülöp-szigetek nemzeti légitársasága a csődvédelem alatt újratárgyalhatja a szerződéseit, és 655 millió dollár friss tőkéhez akar jutni, a flottát pedig negyedével akarja csökkenteni.

A légitársaság a folyamat alatt fenntartja a járatokat, de a flotta mellett az útvonal-hálózatot is visszavágja majd a pénzügyi vezető szerint. A hálózat a járvány előttihez képest most sem teljes, a célállomások 70 százaléka érhető el a járvány előttihez képest.

A légitársaság megvált három Airbus A350-esétől is, amelyek közül egyet a Lufthansa vett bérbe. (Fotó: AIRportal.hu)

A Philippine Airlines egyes beszállítókkal és lízingcégekkel már meg is állapodott, a vállalat számára 500 millió dollár áll rendelkezésre a reorganizáció végrehajtásához, 150 millió dollárt pedig az adósságok kifizetésére költenek pár hónap múlva. Fő tulajdonosa 130 millió dollár friss tőkét juttatott a társaságnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Fülöp-szigeteki légiközlekedés 2019-ben még 30 millió utast szolgált ki, de a járvány miatt háromnegyedével csökkent az utasok száma, a légitársaság több mint 80 ezer járatot törölt, és 2 milliárd dollárral csökkent a bevétele, 2300 dolgozót már el kellett küldenie.