Csökkenő árbevétel mellett is javítani tudta pénzügyi helyzetét a francia-holland Air France-KLM a január és szeptember közötti időszakban, de a harmadik negyedév rossz eredményei némi nyugtalanságra adhatnak okot.

 | © AIRportal.hu

A harmadik negyedéves pénzügyi beszámoló szerint a január és szeptember közti időszakot idén az Air France-KLM 18,7 milliárd euró árbevétellel zárta, amely 3,5 százalékkal rosszabb, mint előző év azonos időszakában mért adat. Ugyanakkor az üzemi eredmény 643 millióról 955 millió euróra javult, köszönhetően részben annak, hogy a nettó ráfordítás ebben az időszakban 17,8 milliárd euró volt, öt százalékkal, egymilliárd euróval alacsonyabb, mint tavaly ugyanilyenkor.

Szeptember 30-ával a cégcsoport adózott eredménye a január-szeptemberi időszakra 430 millió euró nyereséget mutatott szemben az egy évvel korábbi 158 milliós veszteséggel.

Még egy jó hír, hogy az Air France-KLM eladósodottságát is csökkenteni tudta 144 millió euróval 4,1 milliárd euróra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaságok közül az Air France 4,7 százalékkal jutott kevesebb bevételhez (11,5 milliárd), üzemi eredménye kétezer eurót javulva 326 ezer eurót tett ki, míg a KLM 7,4 milliárd euró bevétel (1,3 százalékos csökkenés) mellett 629 millió eurót hozott a konyhára üzemi szinten, 82 százalékkal többet, mint tavaly ugyanilyenkor. A Transavia a sorokon csak üzemi eredménnyel szerepel, e szerint a diszkont is tudott javítani: a tavalyi 77 millió után most 92 millió eurót termelt.

A harmadik negyedév adatait vizsgálva viszont annyira nem dőlhetnek hátra sem Párizsban, sem Amszterdamban, mivel a 2,5 százalékkal javuló utasforgalom ellenére 5,1 százalékkal csökkent az árbevétel, az üzemi eredmény pedig 143 millió euróval marad el a tavalyitól. Az adózott eredmény a harmadik negyedévben 63 millió euróval 544 millióra emelkedett.

Előrejelzésében az Air France-KLM továbbra is magas szintű geopolitikai bizonytalanságokkal, az egységköltségek lefaragásával, az egységbevételek mérséklődésével számol.