A hajnali és reggeli órákban a Wizz Air több, elsősorban olaszországi járatára nem lehetett repülőjegyet vásárolni a légitársaság foglalási rendszerében a március 11. és április 2. közötti időszakra, ám mint később kiderült, ez nem jelenti azt, hogy törölte mindegyiket.

Az MTI csütörtökön délelőtt a társaság foglalási rendszerének adatai alapján azt közölte, hogy a Wizz Air valamennyi olaszországi járatát törölte március 10. és április 4. között. Nem lehetett jegyet foglalni ebben az időben  Rómába, Bolognába, Cataniába, Nápolyba, Milánóba és Bariba sem. Ezekre a napokra a foglalási oldal azt jelezte, hogy nincs járat.

Lapunk érdeklődésére a fapados légitársaság viszont azt közölte, hogy valamennyi útvonalán folyamatosan nyomon követi a jegyek iránti igény alakulását, és úgy döntött, hogy

a kereslet visszaesése miatt a március 11-től április 2-ig tartó időszakban csökkenti bizonyos, többek közt olaszországi úti célokra közlekedő járatainak sűrűségét.

A légitársaság ugyanakkor nem függeszti fel ezeket az útvonalakat, nem törölte minden, ide üzemeltetett járatát, hanem csökkentett kapacitással továbbra is közlekedik – hangsúlyozza a közlés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új foglalásokat vélhetően azért nem engedte a hajnali órákban a Wizz Air rendszere több olyan járatra sem, amelyet nem érintett változás, mert a törölt járatokra foglalással rendelkező utasokat ilyenkor a rendszer automatikusan az időben legközelebbi, elérhető járatokra teszi át, amelyek viszont így megteltek.

A Wizz Air a délutáni órákban újabb közleményt adott ki a témában, amely tartalmazza a csökkentés pontos mértékét is. Az újabb közlés szerint a légitársaság módosított menetrendet jelentett be a 2020. március 11. és április 2. közötti időszakra, a COVID-19 koronavírus-fertőzés miatt számos olaszországi útvonala iránt visszaesett kereslet miatt. A módosítás nagyobb számú járat törlését tette szükségessé egyes észak-olaszországi útvonalakon.

A jelzett időszakban összesen 60 százalékkal csökken a légitársaság teljes olaszországi kapacitása.

ÉRINTETT ÚTVONALAK (A HETI JÁRATSZÁM VÁLTOZÁSA)

Útvonal Heti járatszám
március 11–18.
Heti járatszám
március 18–25.
Heti járatszám
március 25.–április 2.
Budapest – Bari 5 helyett 2 5 helyett 2 7 helyett 2
Budapest – Róma Fiumicino 7 helyett 2 7 helyett 2 9 helyett 2
Budapest – Milánó Malpensa 13 helyett 4 13 helyett 4 13 helyett 4
Budapest – Nápoly 3 helyett 1 3 helyett 1 3 helyett 1
Budapest – Bologna 2 helyett 1 2 helyett 1 2 helyett 1
Budapest – Catania 2 helyett 1 2 helyett 1 3 helyett 1
Debrecen – Milánó Malpensa heti 2 heti 2 heti 2


A légitársaság nem csak a Magyarország és Olaszország közötti útvonalakon ritkítja a járatokat, hasonló intézkedést léptettek érvénybe például a bécsi bázis esetében is.

A légitársaság közleménye hozzáteszi, hogy az érintett utasokat legkésőbb 15 nappal az indulás előtt e-mailben értesítik járatuk törléséről: választhatnak, hogy elfogadják az ingyenesen, más dátumra felajánlott átfoglalást, vagy visszakapják az eredeti viteldíj 100 százalékát, illetve Wizz-egyenlegen történő jóváírás esetén a 120 százalékát.

Mivel a Wizz Air a járattörlésről legkésőbb 14 nappal az indulás előtt értesíti az érintett utasokat, az 2004/261/EK rendelet értelmében ezen felüli kompenzációra nem jogosultak.

A rivális Ryanair honlapján elérhető tájékoztatás szerint az ír cég egyelőre nem töröl járatokat, azonban figyelemmel kíséri a helyzetet és a WHO ajánlásait.