Csoportos létszámleépítést hajt végre a Budapest Airport, miután azt közölte, hogy minden lehetséges intézkedést megtett a munkahelyek megmentéséért. Az utasforgalom 99 százaléka eltűnt, a leépítésre a tájékoztatás szerint a vállalat hosszú távú és hatékony működésének biztosítása miatt van szükség.

A budapeseti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: tavaly áprilisban átlagosan napi 44 ezer induló és érkező utas haladt át a repülőtéren, 2020 áprilisában ez a szám alig éri el a 275-öt. A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy egyetlen utasbiztonsági csatorna maradt nyitva, a repülőtéren minden kereskedelmi egység zárva tart, és a terminálépület jelentős részét is lezárták.

Forrás: Budapest Airport

Mivel az előrejelzések szerint a járatok újraindulása után csupán enyhe forgalom várható gazdasági és egészségügyi okok miatt, az utasok száma sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 milliót, sem pedig a tavaly regisztrált 16 milliót.

A vállalat biztonságos és hatékony működését szem előtt tartva a Budapest Airport közölte: nem tudja fenntartani a 16-17 millió fős utasszámhoz mért dolgozói létszámot, ezért elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés.

Ez elsősorban azokat a munkaköröket érinti, amelyekben a forgalomcsökkenés miatt jelentősen mérséklődött a munkavégzés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érintett dolgozókkal a Budapest Airport a lehető leghumánusabban és legkorrektebben fog eljárni – olvasható a dokumentumban.

Forrás: Budapest Airport

Kiemelték: rövid távon minden lehetséges munkáltatói eszközzel élt a vállalat, hogy minél több munkahelyet meg tudjon menteni. Többek közt elhalasztottak minden munkavállalói és céges rendezvényt, és készenléti szabadságot, illetve részmunkaidős munkavégzési lehetőséget ajánlottak fel a dolgozóknak.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően sikerült mérsékelni az eredetileg tervezett létszámcsökkentés mértékét, és a cég vizsgálja az állami munkahelyvédelmi csomag egyes elemeinek alkalmazhatóságát.

Emellett a Budapest Airport kezdeményezésére létrejön a BUD Csoport Munkavállalóiért Alapítvány, amelynek célja azon jelenlegi vagy volt munkavállalók támogatása, akiknek a koronavírus-járvány okozta válság miatt veszélybe került fizikai vagy mentális egészsége, szociális biztonsága.

A BUD-csoport minden felsővezetője felajánlotta áprilisi jövedelmének nagy részét az alapítvány, és így közvetve a válság miatt nehéz helyzetbe került kollégák számára. A vállalat tulajdonosai ezen felül a napokban döntöttek a vezetők által felajánlott összeg kiegészítéséről.