Elutasította egy amerikai szövetségi bíróság a Bombardier beadványát, amelyben gazdasági titok megsértésével vádolta meg a Mitsubishi amerikai leányvállalatát.

Emlékezetes, a Bombardier azzal vádolta meg japán versenytársát, hogy titkos kereskedelmi dokumentumokhoz jutott hozzá. A Flightglobal a mostani bírósági döntésről azt írta, hogy a testület szerint a kanadai gyártó nem tudta bizonyítani, hogy a Mitsubishi Aircraft valóban birtokában van a titkos adatoknak, így a gyanúsítás nem megfelelő.

A nem jogerős ítélet ellen a Bombardier-nek 15 napja van fellebbezni, és új bizonyítékokat bemutatni. A kanadai vállalat a Global 7000 és 8000, valamint az Airbus A220-as, leánykori nevén Bombardier CSeries típusok légialkalmassági engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumok ellopásával vádolta meg a Mitsubishit. A Bombardier szerint a japán cég az adatokat a seattle-i AeroTEC-en keresztül szerezte meg, amely állalkozójaként az MRJ regionális típus tesztrepülésében segédkezett.

A kanadai társaság a tárgyalás után kiadott közleményében azt írta, kitartanak álláspontjuk mellett, amely szerint a japánok birtokában voltak az információnak és fel is használták azt az MRJ típus még nem lezárult légialkalmassági engedélyeztetési folyamatában. Hozzátették: tanulmányozzák a bíróság döntését, a következő lépésekről később határoznak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Mitsubishi üdvözölte a fejleményeket, közleményében a cég azt írta, hogy ők is fenntartják korábbi álláspontjukat, amely szerint a Bombardier vádjai megalapozatlanok, emellett kitértek arra is, hogy a döntés nem befolyásolja az MRJ típus programját.

A Mitsubishi jelenleg is teszteli a 70-90 székes gépet, amely nagy késések után, a jelenlegi tervek szerint 2020 közepén állhat kereskedelmi forgalomba a japán ANA légitársaságnál.